Wystarczy mąka z suszonego, zielonego groszku, a jeśli jej nie masz – kup mąkę z innego groszku lub suszone ziarna grochu, które następnie zmiel na miazgę w melakserze. Do melaksera wlej też olej roślinny, trochę soli i pieprzu do smaku. Powinna powstać dająca się formować, zwarta masa. Jeśli dałeś za dużo oleju – dosyp mąki. Jeśli odwrotnie – dolej oleju.
Polecamy: Naleśnikowy tort z Bombaju z curry warzywnym
Potem uformuj z masy cienkie placuszki i smaż na średnim tłuszczu, jak mielone. Placuszki można też piec w piekarniku, przykryte pod folią aluminiową (170 stopni)
Jeśli chcesz, można też nadziewać takie placki (wówczas powstaje coś w rodzaju spłaszczonej, wietnamskiej pyzy). Do nadziewania najlepiej nada się mielone mięso lub pasta warzywna.
Polecamy: Jak zrobić sos do sajgonek?