Bez sera feta nie można sobie wyobrazić sałatki greckiej.

Jak zrobić tradycyjną sałatkę grecką?

Sałatek greckich jest tyle ilu ich autorów. Ale jak przyrządzić tę w stu procentach prawdziwą i tradycyjną sałatkę grecką?
/ 22.06.2011 15:55
Bez sera feta nie można sobie wyobrazić sałatki greckiej.

Sałatka grecka jest dzisiaj potrawą tak bardzo popularną, że przepis na jej klasyczną wersję ginie gdzieś między różnorodnymi składnikami, z jakimi jest serwowana.

O ile większość składników pozostaje taka sama – jak pomidory, ser feta czy oliwki, to dobór innych zależy bardzo od preferencji przygotowujących. Niektórzy dodają nawet majonez, marchewkę lub ziemniaki. Warto wiedzieć jak wygląda tradycyjna sałatka grecka.

Klasyczna grecka sałatka zawiera grubo pokrojone pomidory i ogórki ze skórką, ser feta (który w Grecji podawany jest w postaci dużego plastra), czerwoną cebulę, oliwki, oliwę z oliwek, sól, oregano, czasem sok z cytryny oraz kapary.

Zobacz też: Co warto wiedzieć o greckiej oliwie?

Sekret w warzywach

Kluczem do przyrządzenia tradycyjnej sałatki greckiej, horiatiki, są przede wszystkim warzywa i feta. Warzywa powinny być krojone przed samym podaniem, żeby sałatka miała świeży wygląd na stole. Niezwykle ważne jest zadbanie o odpowiedni dobór pomidorów – nie mogą one być zbyt miękkie, bo w efekcie puszczą za dużo soku. Żeby tego uniknąć pomidory powinny być krojone na duże kawałki, na przykład ósemki.

Polecamy: Jakich przypraw używają Grecy?

„Feta” czy feta?

Warto zwrócić uwagę również na rodzaj sera feta – polska popularna w sklepach wersja różni się często od prawdziwej greckiej fety zarówno smakiem, wyglądem jak i zapachem. Wyróżnikiem jest też cena, jednak warto czasem zapłacić więcej za kawałek słonecznej Grecji w naszym domu. Tradycyjnie feta wyrabiana jest z mleka owczego, koziego lub ich mieszanki. Jako bardziej wartościowa przez ekspertów jest traktowana feta z większym dodatkiem mleka koziego niż owczego. Ma ona zdecydowanie bardziej intensywny smak.

Zobacz też: Co warto wiedzieć o fecie?