Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag ciecierzycy
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka mielonego kminu
- łyżeczka chilli
- łyżeczka soli
- pęczek natki pietruszki
- kilka gałązek kolendry
- tarta bułka do zagęszczenia
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na falafel z ciecierzycy!
- Ciecierzycę zalej wodą, odstaw na noc.
- Odcedź, zalej porcją świeżej wody, ugotuj, zmiel.
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż w prasce.
- Dodaj do ciecierzycy, przypraw, połącz z posiekaną natką i kolendrą.
- Dodaj tyle tartej bułki, by masa dała się formować, dokładnie wyrób.
- Z masy formuj niewielkie kulki, usmaż je na głębokim oleju.
- Uwaga! Falafel może być przygotowany z namoczonych ziaren ciecierzycy albo suszonego bobu. Ważne, by zawierał mnóstwo posiekanych ziół: naci pietruszki, kolendry, oregano, kopru, szczypiorku - wtedy jest lekki i świeży. Doskonały np. z sosem jogurtowym lub czosnkowym.