Kuchnia wietnamską dzieli się na trzy regiony i związaną z nimi specyfikę potraw. Północny Wietnam to wpływy kuchni chińskiej. Znajdziemy to proste potrawy, raczej smażone i duuużą ilość sosu sojowego.
Południowy Wietnam to już kuchnia z dużą ilością warzyw, ryb i owoców oraz wpływami kuchni francuskiej – dawnego kolonizatora.
Środkowy Wietnam to kuchnia wyrafinowana i dość skomplikowana, sięgająca cesarskich źródeł. Jest bardzo kolorowa i dość ostra, przy czym można by ją nazwać kuchnią przekąsek – charakteryzuje się podawaniem wielu małych dań, a im więcej ich na stole, tym zamożniejszy dom.
Polecamy: Jak zrobić nem-sajgonki?
Duszona wieprzowina to danie pochodzące z południa Wietnamu.
Potrzebne będą:
1 kg boczku, niezbyt tłustego, pokrojonego w kostkę o boku 5 cm
2 ząbki posiekanego czosnku
3 szalotki, posiekane
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
półtorej łyżki ciemnego sosu sojowego
4 gwiazdki anyżu
½ łyżeczki zmiażdżonego czarnego pieprzu
2 łyżki cukru palmowego lub brązowego
2 całe zielone szalotki
1 łyżka oleju
½ drobno posiekanej cebuli
3 filiżanki mleczka z młodego kokosa
1½ filiżanki wody
8 jaj ugotowanych na twardo i obranych
ryż jaśminowy, kolendra
Wymieszaj pokrojony boczek z czosnkiem, szalotkami, sosem sojowym, sosem rybnym, pieprzem, anyżem i cukrem. Z całych szalotek nie odcinaj korzonków, tylko potraktuj je jak trawę cytrynową – połóż na desce i zgnieć płaską stroną noża. Następnie posiekaj i wrzuć do marynaty. Pozostaw całość na 3 godziny lub na noc.
Rozgrzej olej na patelni o grubym dnie, usmaż cebulę na złoto, wyjmij boczek z marynaty, wyłożyć na patelnię i smaż na dużym ogniu. Następnie wlej mleczko kokosowe, marynatę i wodę. Ponieważ boczek jest dość tłustym mięsem, zbierz tłuszcz z powierzchni i duś jeszcze godzinę na wolnym ogniu (cały czas zbierając tłuszcz). Dodaj jaja. Duś kolejną godzinę.
Podawaj z ryżem jaśminowym ugotowanym na parze i przybieraj kolendrą.
Polecamy: Smażony ryż z ananasem