Składniki:
- 2 duże filety z dorsza (lub innej białej ryby)
- 10 dag mrożonego szpinaku w liściach
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- cebula
- 1/2 szklanki brązowej soczewicy
- pomidor
- szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki kremówki
- 8 łyżek oliwy
- posiekany ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Filety z dorsza opłucz, osusz, pokrój na porcje. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i szczyptą pieprzu. Warzywa oczyść, pomidor sparz i obierz. Wszystkie warzywa pokrój w niewielką kostkę. Soczewicę opłucz na sicie zimną wodą.
- Na patelni rozgrzej połowę oliwy, włóż marchewkę, seler, cebulę oraz czosnek. Smaż, ciągle mieszając, 2 minuty. Wsyp opłukaną soczewicę, wlej bulion warzywny i duś pod przykryciem 35 minut, aż soczewica zmięknie.
- Następnie wlej śmietanę, dodaj pokrojony szpinak, pomidora, dopraw solą oraz pieprzem. Duś jeszcze 5 minut. Rybę osącz na kuchennym ręczniku. Usmaż na rumiany kolor na pozostałej oliwie. Podawaj z duszoną soczewicą z warzywami i szpinakiem.