Domowy chleb na wyciągnięcie ręki

Już samo brzmienie słów “domowy chleb” sprawia, że ogarnia nas pozytywny nastrój, poczucie bezpieczeństwa i automatycznie zaczynamy wyobrażać sobie jeszcze ciepły, przepięknie pachnący chleb z chrupiącą skórką i środkiem – dokładnie takim na jaki mamy ochotę.
/ 24.02.2009 22:54
Już samo brzmienie słów “domowy chleb” sprawia, że ogarnia nas pozytywny nastrój, poczucie bezpieczeństwa i automatycznie zaczynamy wyobrażać sobie jeszcze ciepły, przepięknie pachnący chleb z chrupiącą skórką i środkiem – dokładnie takim na jaki mamy ochotę.

Dlaczego więc nie upiec takiego chleba w domu jeszcze dziś?
To nic trudnego. Tak naprawdę do upieczenia pysznego domowego chleba nie są niezbędne specjalne maszynki do chleba – wystarczą nasze dłonie, profesjonalne zakwasy – wystarczą zwykłe (świeże lub suszone, sproszkowane) drożdże. Do tego niezbędna będzie jeszcze mąka, którą wybierzemy, kierując się typem chleba jaki będziemy piec.
Jest tak duży wybór mąk na rynku spożywczym, że raz spróbowawszy jednego rodzaju nachodzi ochota na wypróbowanie kolejnego i jeszcze innego…
Mąki można także mieszać ze sobą i w ten sposób kreować oryginalne i niepowtarzalne rodzaje chleba.

Domowy chleb na wyciągnięcie ręki

Samodzielne pieczenie chleba ma też tę zaletę, że możemy wzbogacić go o składniki, które bardzo lubimy, a które ciężko znaleźć w pieczywie kupnym. Mogą być to więc różnego rodzaju (jakże zdrowe!) ziarenka: pestki słonecznika lub dyni, mak, siemię lniane, sezam itp.
  • orzechy: włoskie, laskowe, piniowe itp.
  • suszone lub świeże zioła: majeranek, rozmaryn, bazylia, tymianek itp.
  • warzywa: przysmażona cebulka, czosnek, posiekane suszone pomidory, oliwki itp.
  • suszone owoce (do pieczywa na słodko): rodzynki, śliwki, morele, daktyle, figi itp.
Kulinarna fantazja w pieczeniu chleba nie zna granic. Oprócz chleba można także upiec bułeczki – ich przygotowanie jest podobne.
Zapach i ciepło domowego pieczywa rozgrzewa duszę i ciało, buduje atmosferę domowego ogniska.
Poniżej prezentuję dwa przepisy na chleb i jeden na bułeczki. Zachęcam do szybkiego wypróbowania i życzę smacznego!

Chleb żytni z siemieniem lnianym
SKŁADNIKI:
800 g mąki żytniej,
50 g świeżych drożdży,
1 jajko,
ciepła woda,
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
łyżka cukru,
łyżka soli,
pół szklanki siemienia lnianego,
białko jajka do posmarowania,
garść ziarenek dyni.
WYKONANIE:
Przygotować rozczyn ze świeżych drożdży, rozpuszczając je w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Poczekać, aż urosną.
Dodać mąkę, sól, jajko, oliwę z oliwek, siemię lniane w razie potrzeby wodę – i rozrobić ciasto ugniatając długo i wtłaczając w nie powietrze.
Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez kwadrans, po tym czasie jeszcze raz je ugnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około dwie godziny.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, uformować dowolny kształt, posmarować białkiem i ozdobić pestkami dyni.
Piec w 180 ° przez ok. 45 minut.

Chleb czosnkowo-rozmarynowy
SKŁADNIKI:
kilogram mąki chlebowej, wieloziarnistej,
20 gram suszonych drożdży
łyżka cukru,
4 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek,
garstka świeżych lub suszonych listków rozmarynu,
sól,
siemię lniane do posypania,
białko jajka.
WYKONANIE:
Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżki cukru i poczekać, aż urosną.
Wycisnąć cztery ząbki czosnku i zrumienić na oliwie. Poczekać, aż wystygnie.
Do drożdży dodać mąkę, sól, oliwę ze zrumienionym czosnkiem, posiekany drobniutko rozmaryn i zagnieść ciasto w razie potrzeby dodając ciepłej wody, tak, aby jego konsystencja nie była ani za rzadka, ani za gęsta.
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na parę godzin, żeby ładnie wyrosło.
Po wyrośnięciu uformować z niego pożądany kształt, zrobić nacięcia według fantazji, posmarować po wierzchu białkiem i posypać siemieniem lnianym. Upiec w około 180°.

Domowy chleb na wyciągnięcie ręki

Bułeczki maślano-parmezanowe

SKŁADNIKI:
25 gr drożdży,
pół kilo mąki,
pół szklanki mąki chlebowej,
pół szklanki mleka,
pół szklanki startego parmezanu,
ćwiartka masła,
szczypta soli,
szczypta cukru,
sezam,
białko jaja
WYKONANIE:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać obie mąki, szczyptę soli, ćwiartkę miękkiego masła, starty parmezan i wyrobić ciasto ze wszystkich składników tak, aby stało się sprężyste, gładkie, "odchodziło" od ręki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki lub inne dowolne kształty, posmarować białkiem, posypać sezamem i piec w temperaturze około 150-170 stopni, aż staną się rumiane.

Anna Łyczko Borghi

Redakcja poleca

REKLAMA