Bardzo aromatyczna i mocno rozgrzewająca indyjska zupa z czerwonej soczewicy, składająca się głównie z przypraw, na bazie mleczka kokosowego.
Jest gęsta i bardzo sycąca. Oryginalnie podaje się ją z indyjskim chlebkiem naan, który wypieka się z drożdży i białej mąki w specjalnym piecu zwanym tandoor, w którym temperatura pieczenia dochodzi nawet do 480 stopni.
Składniki:
- 200 g soczewicy czerwonej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- 1 łyżeczka chilli
- 1 litr bulionu
- 1 puszka pomidorów
- 300 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać przyprawy i dusić chwilę. Dodać, pomidory, soczewicę, mleko kokosowe i bulion, zagotować. Na małym ogniu gotować 25-30 min. aż soczewica będzie miękka. Doprawić solą i pieprzemudekorować kolendrą.