Awokado i spółka
Gęsta salsa na bazie awokado kojarzy nam się przede wszystkim z meksykańskim guacamole. Ten intensywnie zielony przysmak najchętniej podaje się ją tam do rozmaitych nachos, burritos czy fajitas. Ale awokado stanowi podstawę wielu podobnych sosów, różniących się dodatkami. W guacamole prócz rozdrobnionego awokado jest też zazwyczaj drobno posiekana cebulka, pokrojony pomidor, świeża kolendra oraz sok z limonki nadający salsie specyficzny, dość wyrazisty smak.
Zobacz także: Przyprawy kuchni meksykańskiej
Octowy konkret
W wenezuelskiej odmianie salsy z awokado zamiast soku z limonki dodaje się ocet winny, co znacząco wpływa na smak. Poza tym pojawia się w niej również natka pietruszki i papryczka chili, a nierzadko też spore ilości czosnku. Jak nietrudno się domyślić, guasacaca jest dość wyrazista i zapewne dlatego świetnie się sprawdza jako towarzystwo dań mięsnych, również tych cięższych, smażonych bądź z grilla. Można też jeść ją do ryb, drobiu i do warzyw. Często jada się z kukurydzianymi plackami (arepas) lub naleśnikami (cachapas). Można je przechowywać w lodówce, ale podawać należy w temperaturze pokojowej. Najczęściej guasacaca ma konsystencję niejednorodną, składniki są rozdrobnione, ale widoczne i wyczuwalne. Zdarza się jednak, że rozciera się ją na gładki krem.
Zobacz także: Chutney