Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 1 cukier wanilinowy (8 g)
- 2 polewy czekoladowe
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki
- 20 g migdałów
- pisaki cukrowe
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na mazurek czekoladowy!
- Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaj masło, żółtka i cukier wanilinowy.
- Zagnieć gładkie ciasto, owiń folią, wstaw na 30 min. do lodówki.
- Prostokątną formę o wymiarach 23 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto równo rozłóż na dnie formy, podwyższając brzeg ciasta na 1,5 cm.
- Ciasto należy ponakłuwaj widelcem przed pieczeniem, aby podczas wypieku nie tworzyły się pęcherze.
- Piecz około 20 min. na słomkowy kolor (w 190 stopniach).
- Wystudzone ciasto przełóż z formy na talerz.
- Mazurek posmaruj dżemem.
- Migdały obierz z łupin.
- Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, przelej do rondelka, wymieszaj ze śmietanką.
- Parę migdałów zanurz do połowy w polewie, odstaw do zastygnięcia.
- Polewę wylej na ciasto, rozsmaruj, odstaw do zastygnięcia.
- Mazurek udekoruj migdałami oraz wykonaj ozdobny napis pisakami cukrowymi.