Churros - hiszpański przysmak śniadaniowy

W Urugwaju churros sa podawane na słono - z roztopionym serem, jednak w tradycyjnej hiszpańskiej wersji smażone churros serwuje się z czekoladą lub obsypane cukrem.
/ 28.01.2014 13:00

Churros

Fot. Fotolia

Churros to nazwa hiszpańskiego deseru, który kształtem przypomina pręty, o przekroju gwiazdy. Popularnie sprzedawany jest na najbardziej ruchliwych ulicach hiszpańskich miast w punktach o nazwie Churreria. Churros są smażone w głębokim tłuszczu, należą więc do szczególnie tłustych i wysokokalorycznych przekąsek. W smaku przypominają nieco polskie pączki bez nadzienia.

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 30 g masła
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę z masłem, cukrem i szczyptą soli. Kiedy cukier się rozpuści, stopniowo dodawać mąkę, aż powstanie jednolita masa. W drugim naczyniu rozgrzać tłuszcz. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać ciasto na rozgrzany olej. Smażyć około 2 minuty, do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem lub z gorącą czekoladą.

Churros to w Hiszpanii danie śniadaniowe – serwowane na słodko, maczane w gorącej czekoladzie.

Zobacz także: Jak przygotować słodkie katalońskie przysmaki?