Fot. Fotolia
Churros to nazwa hiszpańskiego deseru, który kształtem przypomina pręty, o przekroju gwiazdy. Popularnie sprzedawany jest na najbardziej ruchliwych ulicach hiszpańskich miast w punktach o nazwie Churreria. Churros są smażone w głębokim tłuszczu, należą więc do szczególnie tłustych i wysokokalorycznych przekąsek. W smaku przypominają nieco polskie pączki bez nadzienia.
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 30 g masła
- 200 g cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z masłem, cukrem i szczyptą soli. Kiedy cukier się rozpuści, stopniowo dodawać mąkę, aż powstanie jednolita masa. W drugim naczyniu rozgrzać tłuszcz. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać ciasto na rozgrzany olej. Smażyć około 2 minuty, do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem lub z gorącą czekoladą.
Churros to w Hiszpanii danie śniadaniowe – serwowane na słodko, maczane w gorącej czekoladzie.
Zobacz także: Jak przygotować słodkie katalońskie przysmaki?