Tiramisu w wersji light
Składniki:
- Kawa probiotyczna (np. Chi-Cafe) – 100 m
- Zmielony cynamon – 2 łyżeczki
- Biszkopty – 60 g
- Serek biały (President 0% tłuszczu) – 350 g
- Gorzka czekolada do dekoracji
- Cukier puder - 50 g
Zobacz także: Egzotyczne desery z Maroka
Przygotowanie :
Zaparzamy kawę i odstawiamy na bok, aby ostygła. W tym czasie miksujemy serek biały z cukrem pudrem (jeśli całość wydaje się zbyt płynna, można zagęścić masę żelatyną). Następnie maczamy biszkopty w kawie i układamy na spodzie blaszki. Na warstwę biszkoptów wylewamy połowę naszej masy. Powtarzamy procedurę – układamy na wierzch zamoczone w kawie biszkopty, a następnie przykrywamy je resztą serka. Na koniec posypujemy całość cynamonem. Możemy również posypać nasze tiramisu wiórkami gorzkiej czekolady (najlepszy efekt uzyskamy, gdy czekoladę zetrzemy na tarce).
Deser kawowo–orzechowy
Składniki:
- Kawa probiotyczna (np. Chi-Cafe) – 25 ml
- Zmielone orzechy laskowe – 25 g
- Zmielone orzechy włoskie – 25 g
- Zmielone migdały – 25 g
- Mąka pszenna – 150 g
- Masło – 100 g
- Sól i cukier do smaku (cukier można zastąpić niskokalorycznym słodzikiem, jak np. SteviaBase)
Zobacz także: Ile kalorii mają desery?
Przygotowanie:
Zagnieć pokrojone masło z mąką. Następnie dodaj wszystkie orzechy, kawę oraz szczyptę soli i cukru do smaku. Uzyskaną masę schowaj na minimum pół godziny do lodówki. Nastaw piekarnik na 170 stopni, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na mniejsze kulki i następnie spłaszcz każdą od góry i od dołu. Tak uformowane ciastka układaj na blaszce. Piecz przez 18-20 minut, aż staną się rumiane.
Źródło: praktycy.com/om