warzywa, krojenie, jedzenie, przygotowywanie potraw, kuchnia, sałatka, zdrowe żywienie, wegetarianizm/ fot. Fotolia

Kuchnia hiszpańska w polskich warunkach

Hiszpańskie potrawy mogą zawitać na naszym stole już dzisiaj. Nie trzeba w tym celu odwiedzać specjalistycznych sklepów z egzotyczną żywnością. Większość składników można kupić w supermarketach, a nawet osiedlowych sklepikach.
/ 04.01.2013 10:31
warzywa, krojenie, jedzenie, przygotowywanie potraw, kuchnia, sałatka, zdrowe żywienie, wegetarianizm/ fot. Fotolia

Zdrowa kuchnia

Kuchnia hiszpańska jest wariacją na temat kuchni śródziemnomorskiej.

Dieta śródziemnomorska jest obecnie uważana za najzdrowszą dietę na świecie, a jej działanie ochronne na serce, naczynia krwionośne, mózg oraz cerę zostało udowodnione wieloma badaniami naukowymi.

Zobacz jak zmienić swój jadłospis, zaskoczyć siebie i bliskich hiszpańskim klimatem i wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe do naszej codzienności. Większość potraw bazuje na dostępnych w Polsce warzywach i owocach, które bogate są w witaminy i wartości odżywcze. Taka dieta będzie idealnym sposobem na zimową depresję.

Tapas – od czegoś trzeba zacząć!

Tapas to hiszpańskie „startery”. Podobno powstały początkowo jako chlebowe „przykrywki” do kieliszków wina, na które z czasem zaczęto nakładać drobne, ale pyszne dodatki.

Obecnie tapas są bardzo zróżnicowane, choć wciąż najbardziej popularne są drobne kromki chleba z dodatkiem sosów i dip’ów. Jest to bardzo zdrowe połączenie – oliwa z oliwek, dip z bakłażana lub dip czosnkowy oraz pełnoziarniste pieczywo z ziołami. Ciekawą alternatywą mogą być racuchy z cukinią, pomidory suszone w piekarniku z ziołami, czy pieczarki grillowane z czosnkiem.

Sałatki – idealne na dietę

W Hiszpanii popularne są sałatki podawane na chlebie – takie połączenie może wystarczyć za całe danie. Będzie to idealne rozwiązanie dla osób na diecie, szczególnie, że sałatki mogą być bogate także w białko (np. sałatka z tuńczykiem). To jedne z najzdrowszych dań w hiszpańskim kulinarnym arsenale.

Obiad po hiszpańsku

Hiszpański obiad różni się od polskiego dwudaniowego klasyka. Trudno się dziwić – po pysznym tapas i sycącej sałatce można zjeść jedynie niewielkie drugie danie. Dlatego hiszpański obiad to głównie wykwintne mięsa podane z warzywami lub ryby.

Przykładem są grillowane szaszłyki wołowe, łosoś czy małe pizze dla jednej osoby i tortille. Egzotyczny efekt można uzyskać przygotowując paellę, czyli hiszpański odpowiednik włoskiego risotto, a ryż można łączyć niemal ze wszystkim.

Pamiętaj, że za sukces potraw hiszpańskich odpowiadają przede wszystkim przyprawy: czosnek oraz świeże zioła – to one nadają im nietypowy aromat, a także mają działanie prozdrowotne.

Zaskocz znajomych!

Łatwe i szybkie w przygotowaniu – takie są hiszpańskie przystawki. Jednocześnie potrafią zaskoczyć wyśmienitym smakiem, którego nie spodziewamy się po tak prostych potrawach.

Proponowane przystawki: fasola szparagowa w migdałach, potrawka z warzyw, bób z szynką, grillowane bakłażany, panierowane grzyby, pomarańcza z kapustą pekińską, ryż na słodko z sherry.

Przy takim wyborze nie grozi nam niedobór witamin i mikroelementów, nawet w naszej strefie klimatycznej.

Zobacz też: Jak jedzą Hiszpanie?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/27.05.2013 19:28
barzdo dibry przepis polecam przepraszam za wczesniejszy wpis pomylka
/27.05.2013 19:25
szmaty
/04.03.2013 12:47
dip z bakłażana może być ciekawym doznaniem kulinarnym:) jak ktoś wypróbował to niech się podzieli wrażeniami :)
POKAŻ KOMENTARZE (1)