Fot. Materiały prasowe Lubella
Przepis na Cannelloni z czerwoną soczewicą
Składniki:
- Makaron cannelloni (1 op.)
- Czerwona soczewica (1 szkl.)
- Cebula (2 szt.)
- Czosnek (5 ząbków)
- Bulion warzywny (2 szkl.)
- Cynamon (¼ łyżeczki)
- Papryka czerwona (¼ łyżeczki)
- Kmin rzymski mielony (¼ łyżeczki)
- Pomidory w puszce (2 op.)
- Cukier (2 łyżki)
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
- Jogurt naturalny (200 g)
- Mięta siekana (1 łyżka)
Przygotowanie:
- Makaron delikatnie obgotowujemy.
- Soczewicę zalewamy bulionem i gotujemy, do momentu aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
- Posiekaną cebulę oraz dwa ząbki czosnku przesmażamy na patelni. Dodajemy paprykę oraz połowę kminu, następnie całość mieszamy z soczewicą. Powstałym farszem napełniamy rurki.
- Resztę cebuli oraz dwa ząbki czosnku siekamy i przesmażamy na oliwie, następnie dodajemy pomidory, cukier, resztę kminu rzymskiego i cynamon. Gotujemy, do momentu aż zgęstnieje. Rurki zalewamy sosem i zapiekamy przez 30 minut w naczyniu żaroodpornym w 180 °C.
- Z jogurtu, mięty oraz roztartego czosnku i szczypty soli przygotowujemy sos.
- Zapieczone rurki podajemy z jogurtowym sosem.
Źródło: Materiały prasowe Lubella
Zobacz także: Gotowanie makaronu – 4 wskazówki