Cannelloni z czerwoną soczewicą – przepis

Wypróbuj przepis na makaron cannelloni nadziewany czerwoną soczewicą i zapiekany w sosie pomidorowym. To świetny pomysł na wegetariański obiad!
/ 21.10.2014 09:16

canelloni z czerwoną soczewicą

Fot. Materiały prasowe Lubella

Przepis na Cannelloni z czerwoną soczewicą

Składniki:

  • Makaron cannelloni (1 op.)
  • Czerwona soczewica (1 szkl.)
  • Cebula (2 szt.)
  • Czosnek (5 ząbków)
  • Bulion warzywny (2 szkl.)
  • Cynamon (¼ łyżeczki)
  • Papryka czerwona (¼ łyżeczki)
  • Kmin rzymski mielony (¼ łyżeczki)
  • Pomidory w puszce (2 op.)
  • Cukier (2 łyżki)
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Mięta siekana (1 łyżka)

Przygotowanie:

  1. Makaron delikatnie obgotowujemy.
  2. Soczewicę zalewamy bulionem i gotujemy, do momentu aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
  3. Posiekaną cebulę oraz dwa ząbki czosnku przesmażamy na patelni. Dodajemy paprykę oraz połowę kminu, następnie całość mieszamy z soczewicą. Powstałym farszem napełniamy rurki.
  4. Resztę cebuli oraz dwa ząbki czosnku siekamy i przesmażamy na oliwie, następnie dodajemy pomidory, cukier, resztę kminu rzymskiego i cynamon. Gotujemy, do momentu aż zgęstnieje. Rurki zalewamy sosem  i zapiekamy przez 30 minut w naczyniu żaroodpornym  w 180 °C.
  5. Z jogurtu, mięty oraz roztartego czosnku i szczypty soli przygotowujemy sos.
  6. Zapieczone rurki podajemy z jogurtowym sosem.

Źródło: Materiały prasowe Lubella

Zobacz także: Gotowanie makaronu – 4 wskazówki

Redakcja poleca

REKLAMA