Bruschetta, czyli grzanka z czosnkową oliwą, aromatycznymi ziołami i mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów, to tradycyjna przystawka we włoskiej kuchni. Idealna jako przystawka na letnie przyjęcia.
A skoro mowa o imprezach latem, więc warto dołączyć ten przysmak do naszego grillowego menu, bowiem kromki pieczywa można opiec nie tylko w domowym piekarniku, ale właśnie także na grillu. Z pewnością będzie cudowną, lekką odmianą od tradycyjnych ciężkostrawnych grillowanych karkówek i kiełbasek.
Poniżej przepis na klasyczną bruschettę, z pomidorami, ale można ją urozmaicać na wiele sposobów, np. dodając mozzarellę, świeże ogórki, pieczarki, paprykę, pesto.
Składniki potrzebne do przygotowania:
- bagietka, 2 ząbki czosnku, oliwa extra virgine
- 4 dojrzałe pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy extra virgine
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić w kosteczkę. Dodać drobno posiekane ząbki czosnku i posiekane listki bazylii.
Skropić wszystko oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać.
Kromki bagietki posmarować oliwą z oliwek i upiec z obu stron w na grillu. Pomidory układać na upieczonych kromkach chleba. Udekorować listkami bazylii i natychmiast podawać.