Bruschetta z serem halloumi i sosem teriyaki

Wypróbuj przepis na oryginalną bruschettę: z serem halloumi i sosem teriyaki. To doskonały pomysł na przystawkę!
/ 10.02.2015 13:00

bruschetta

Fot. Kikkoman

Bruschetta z serem halloumi i sosem teriyaki

Składniki:

  • 8 łyżek stołowych sosu teriyaki
  • 150 g sera halloumi pociętego w plastry o grubości 1cm
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 8 kromek ciabaty
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 4 aromatyczne pomidory doprawione pieprzem

Sposób przygotowania:

Wlej marynatę do płaskiego naczynia całkowicie zanurzając w niej kawałki sera, dzięki czemu wzbogacimy i podkreślimy jego smak. Wetrzyj oliwę w kromki ciabaty i ułóż na rozgrzanej patelni, aż delikatnie zarumienią się. Zdejmij kromki ciabaty z patelni i natrzyj je ząbkiem czosnku. W drugim naczyniu podgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj liście szpinaku i marynuj do momentu, aż delikatnie zwiędnął po czym zdejmij je z ognia.

Aby przygotować ciabatę, połóż na każdą kromkę liść wcześniej przygotowanego szpinaku, na którym ułóż dwa plastry pomidora i na samym końcu plaster marynowanego sera halloumi. Ułóż na blasze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 5-7 minut, albo do momentu kiedy ser zacznie się roztapiać.

Źródło: Materiały prasowe Kikkoman / Develey

Zobacz także: Włoska bruschetta – jak ulepszyć oryginalny przepis?