Fot. Kikkoman
Bruschetta z serem halloumi i sosem teriyaki
Składniki:
- 8 łyżek stołowych sosu teriyaki
- 150 g sera halloumi pociętego w plastry o grubości 1cm
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 8 kromek ciabaty
- 1 ząbek czosnku
- 100 g świeżego szpinaku
- 4 aromatyczne pomidory doprawione pieprzem
Sposób przygotowania:
Wlej marynatę do płaskiego naczynia całkowicie zanurzając w niej kawałki sera, dzięki czemu wzbogacimy i podkreślimy jego smak. Wetrzyj oliwę w kromki ciabaty i ułóż na rozgrzanej patelni, aż delikatnie zarumienią się. Zdejmij kromki ciabaty z patelni i natrzyj je ząbkiem czosnku. W drugim naczyniu podgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj liście szpinaku i marynuj do momentu, aż delikatnie zwiędnął po czym zdejmij je z ognia.
Aby przygotować ciabatę, połóż na każdą kromkę liść wcześniej przygotowanego szpinaku, na którym ułóż dwa plastry pomidora i na samym końcu plaster marynowanego sera halloumi. Ułóż na blasze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 5-7 minut, albo do momentu kiedy ser zacznie się roztapiać.
Źródło: Materiały prasowe Kikkoman / Develey
Zobacz także: Włoska bruschetta – jak ulepszyć oryginalny przepis?