brukselka gotowanie fot. Adobe Stock

Brukselka - gotowana w wodzie lub pieczona z ziemniakami

Brukselka to dla wielu znienawidzone warzywo. Po odpowiednim ugotowaniu i doprawieniu jest przepyszna.
/ 22.10.2019 05:58
brukselka gotowanie fot. Adobe Stock

Brukselka, zwana inaczej kapustą brukselską, to właśnie miniaturowa kapustka. Wyhodowana została poprzez skrzyżowanie kapusty z jarmużem, przez belgijskich ogrodników w Brukseli, skąd właśnie wzięła swoją nazwę.

Brukselka zawiera najwięcej białka roślinnego ze wszystkich roślin kapustnych. Ma dużo witaminy C i A, kwasu foliowego oraz składników mineralnych - potasu, wapnia, fosforu, żelaza, a także substancji antynowotworowych.

Przez swój wyrafinowany smak nie należy do ulubionych warzyw. Niesłusznie, bo odpowiednio przyrządzona jest naprawdę smaczna. Może być po ugotowaniu spożywana w sałatkach, przyrządzana jako kalafior z bułka tarta, duszona, zapiekana, a także podawana jako brukselka marynowana.

Spis treści:

  1. Brukselka - gotowanie
  2. Pieczona

Brukselka gotowana w sałatce

Składniki:

  • 150 g brukselki,
  • 150 g ziemniaków,
  • pomidorki koktajlowe,
  • czerwona cebula,
  • sól, pieprz,
  • sos sojowy,
  • ocet ziołowy.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, gotuj w mundurkach w osolonej wodzie.
  2. Odcedź, odparuj, obierz i pokrój w kostkę.
  3. Brukselkę gotuj w małej ilości osolonej wody.
  4. Cebulę pokrój drobno w piórka.
  5. Pomidorki umyj, osusz i pokrój na połówki.
  6. Octem ziołowym skrop ziemniaki. Dodaj do nich brukselkę, pomidorki, cebulę.
  7. Wszystkie składniki ostrożnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem, polej lekko oliwą.

Brukselka pieczona

Składniki:

  • pół kilo brukselki,
  • litr bulionu warzywnego,
  • małe, młode ziemniaczki,
  • gałązka rozmarynu,
  • czosnek,
  • średnia marchewka,
  • skwarki lub boczek,
  • oliwa z oliwek.

Brukselka pieczona
fot. Adobe Stock

Przygotowanie:

  1. Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie tak, aby była al dente.
  2. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i przepłucz pod bieżącą wodą.
  3. Jeżeli masz żeliwną patelnię, podsmaż na niej, na oliwie z oliwek ziemniaki oraz pokrojoną marchewkę. Dodaj brukselkę.
  4. Na koniec włóż skwarki i rozmaryn.
  5. Zalej bulionem.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut.

Zobacz też inne pomysły na dania:
Przepis na czerwone curry z kurczakiem Tradycyjny podlaski przysmak - kiszka ziemniaczana

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)