Brukselka - kilka pomysłów na dania

Zobaczcie kilka ciekawych przepisów na dania z brukselką: zapiekanka z brukselką, sałatka z brukselką, brukselka z bułką tartą, gulasz z brukselką, zupa z brukselką i inne.

Brukselka, zwana inaczej kapustą brukselską, to właśnie miniaturowa kapustka. Wyhodowana została poprzez skrzyżowanie kapusty z jarmużem, przez belgijskich ogrodników w Brukseli, skąd właśnie wzięła swoją nazwę.

Brukselka - kilka pomysłów na pyszne dania

Fot. Fotolia

Brukselka zawiera najwięcej białka roślinnego ze wszystkich roślin kapustnych. Ma dużo witaminy C i A, kwasu foliowego oraz składników mineralnych - potasu, wapnia, fosforu, żelaza, a także substancji antynowotworowych.

Przez swój wyrafinowany smak nie należy do ulubionych warzyw. Niesłusznie, bo odpowiednio przyrządzona jest naprawdę smaczna. Może być po ugotowaniu spożywana w sałatkach, przyrządzana jako kalafior z bułka tarta, duszona, zapiekana, a także podawana jako brukselka marynowana.

Czy wiesz, że... wszystkie zielone warzywa wkładamy do wrzątku, a później hartujemy w zimnej wodzie najlepiej z kostkami lodu, dzięki czemu zachowają piękny zielony kolor.

Zobaczcie kilka ciekawych przepisów na dania z brukselką:

 

Zapiekanka z brukselką

Składniki:

  • 70 dag brukselki
  • 80 dag makaronu penne
  • 50 dag salami
  • 25 dag żółtego sera
  • czerwona papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 cebule
  • 1/4 kostki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki

Brukselka - kilka pomysłów na zdrową i smaczną miniaturową kapustkę

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Zagotować 0.5 l wody, posolić, wrzucić brukselkę, gotować około 5 minut. Makaron wrzucić do osolonej wody, gotować 10 minut. Salami pokroić w paseczki. Paprykę w słupki. Brukselkę osączyć, wodę zostawić. Ser zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać, zaszklić na maśle, dodać paprykę, podsmażyć, następnie oprószyć mąką, zasmażyć, wlać mleko i wodę po brukselce, mieszając zagotować. Pozostawić około 5 minut na małym ogniu. Dodać połowę sera, stopić w sosie. Przyprawić solą i pieprzem. Makaron, brukselkę, kiełbasę przełożyć do żaroodpornej formy, polać sosem, poukładać połówki pomidorków, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 40 minut w temperaturze 200 stopni. Gotową zapiekankę posypać pietruszką.

 

Brukselka z bułką tartą

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanej brukselki
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek bułki tartej
  • odrobina wegety

Brukselka - kilka pomysłów na zdrową i smaczną miniaturową kapustkę

Fot. Depositphotos

Spośób przygotowania:

Masło roztapiamy w rondelku i podsmażamy na nim bułkę tartą wraz z wegetą. Dokładnie mieszam i polewamy ugotowana brukselkę.

 

Sałatka z brukselką

Składniki:

  • 150 g brukselki
  • 150 g ziemniaków
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • sos sojowy
  • ocet ziołowy

Brukselka - kilka pomysłów na zdrową i smaczną miniaturową kapustkę

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, gotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować, obrać, pokroić w kostkę. Brukselkę gotować w małej ilości osolonej wody, odcedzić.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w piórka. Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić na połówki, Octem ziołowym skropić ziemniaki. Dodać do nich brukselkę, pomidorki, cebulę. Wszystkie składniki ostrożnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, polać lekko oliwą.

 

Brukselka ze skwarkami

Składniki:

  • bruksela
  • boczek
  • sól, pieprz

Brukselka - kilka pomysłów na zdrową i smaczną miniaturową kapustkę

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Brukselkę obrać z zewnętrznych listków, umyć, ugotować w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić i pokroić na połówki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w cienkie słupki boczek. Gdy się zrumieni wylać nadmiar tłuszczu. Dodać pokrojoną brukselkę, doprawić pieprzem i smażyć, aż się zarumieni.

 

Gulasz z brukselką

Składniki:

  • 30 dag brukselki
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 2 strąki papryki
  • 1 kg pomidorów
  • duża cebula
  • marchew
  • pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sproszkowana papryka, sól

Brukselka - kilka pomysłów na zdrową i smaczną miniaturową kapustkę

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Brukselkę obrać z zewnętrznych listków, umyć, ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Fasolkę pokroić na kawałki, ugotować w małej ilości osolonej wody na półtwardo. Cebulę i paprykę pokroić w talarki, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

W rondlu rozgrzać olej, kolejno zeszklić rozdrobnione warzywa i dodać fasolkę, brukselkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, podlać odrobiną wody, postawić na ogniu, a gdy całkiem się rozgotują, dodać do pozostałych warzyw i dusić razem na wolnym ogniu parę minut. Pod koniec duszenia doprawić gulasz roztartym czosnkiem, papryką i solą.

 

Zupa jarzynowa z brukselką

Składniki:

  • 20 dag brukselka,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 3 cebule dymki,
  • 5 ziemniaków,
  • 1/2 szkl groszkuk zielonego świeżego,
  • śmietana
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżeczki masła,
  • sól, przyprawa do zup

Brukselka - kilka pomysłów na zdrową i smaczną miniaturową kapustkę

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić na kawałki. Przygotowane warzywa zalać gorącą wodą, dodać groszek, brukselkę, sól, masło. Gotować około 30 minut. Po zdjęciu z ognia zabielić śmietaną, przyprawić do smaku, posypać natką pietruszki.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)