Składniki:
40 dag brukselki
4 duże cebule
2 ziemniaki
2 litry bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
100 ml śmietany 18-proc.
płaska łyżeczka mąki
3 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
łyżka białego octu winnego
2–3 ząbki czosnku
mielony kminek
tymianek
czerwony pieprz
sól
Przygotowanie:
- Brukselki oczyść z zewnętrznych listków, przytnij głąbiki. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w cienkie piórka. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej masło. Włóż cebulę, podsmaż na złoto i duś pod przykryciem 10 minut, mieszając kilkakrotnie. Posyp cukrem, skrop octem winnym i duś jeszcze 5 minut.
- Dodaj brukselkę oraz ziemniaki. Zalej bulionem. Dopraw rozgniecionym czosnkiem, kminkiem, tymiankiem, pieprzem i solą. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut. Na koniec wlej śmietanę rozrobioną z łyżeczką mąki. Zupę zagotuj mieszając. Ponownie dopraw do smaku.