Bharwa Parantha, czyli placek z indyjskiej mąki z warzywami

Bharwa Parantha. Fot. Vanguard PR.
Danie idealne na obiad zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Można zabrać ze sobą do pracy albo na wycieczkę. Spróbujcie koniecznie!
/ 28.11.2012 15:19
Bharwa Parantha. Fot. Vanguard PR.

Bharwa Parantha

Składniki:

  • 100 g mąki Atta
  • 1 duży ziemniak
  • Zielona fasolka szparagowa cięta
  • Groszek zielony
  • Marchewka w kostce
  • Sól
  • Pieprz
  • Kurkuma (Haldi)
  • Masło
  • Szklanka wody
  • Fani ostrych smaków mogą dodać 1 zielone świeże chilli

Sposób przygotowania:

Mąkę rozrabiamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Formujemy ją w kulkę, rozgniatając między dłońmi i trochę rozwałkowujemy, aby uzyskać szeroki płaski placek. Odkładamy na bok.

 Ziemniaka myjemy i obieramy. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości. Mieszamy ze sobą, przyprawiając solą, pieprzem i Haldi (odważniejsi dodają w tym momencie pokrojone chilli). Uzyskaną mieszankę układamy na wcześniej uformowanym placku ciasta. Zamykamy je tak, by powstał nam „woreczek” z warzywami w środku i zlepiamy. Następnie rozwałkowujemy, aby warzywa ze środka „wprasowały” się w ciasto. Parantha powinna mieć grubość 2 – 4 mm.

Ważne by przy wałkowaniu posypywać placek także mąką Atta – żadną inną!

Na rozgrzaną, suchą patelnię układamy uformowaną Paranthę. Kiedy zauważymy, że spód uzyskuje złocistą barwę, przekładamy placek. Z wierzchu rozpuszczamy masło dla uzyskania finalnie lepszego smaku. Kiedy druga strona uzyska podobną barwę – czynność powtarzamy.

Parantha najlepiej smakuje z naturalnym jogurtem.

Zobacz też: Jak przygotować kurczaka tandoori?

Źródło : Materiały prasowe Vanguard PR

Redakcja poleca

REKLAMA