17 marca Irlandczycy obchodzą Dzień Świętego Patryka. Na ulicach miast pojawiają się takie symbole Dnia Świętego Patryka jak shamrock czy zielony kolor.
Tradycją stało się picie whisky i zielonego piwa. A jakie przepisy na Dzień św. Patryka warto wykorzystać specjalnie na tę okazję?
Co ugotować na Dzień Świętego Patryka?
Dzień św. Patryka to czas, w którym dużą rolę odgrywa jedzenie: Mimo trwania Wielkiego Postu, 17 marca wszystkich Irlandczyków obowiązuje dyspensa – Irlandię ogarnia zielone szaleństwo – zielone piwo, zielone warzywa, wszechobecne koniczynki.
Na stołach rządzą sztandarowe potrawy i nieodłączne składniki irlandzkiej kuchni, często odwołujące się do tradycji, bo spożywane były przed wiekami przez ludność wiejską.
Wśród nich obowiązkowo powinny się znaleźć:
- Ziemniaki. Zostały przywiezione na wyspę pod koniec XVI wieku z Ameryki i zdobyły taką popularność, że dziś są podawane na wszelkie sposoby – gotowane w mundurkach, tłuczone, puree. Stanowią także podstawę dwóch tradycyjnych prostych dań: champ, przyrządzanego z tłuczonych ziemniaków i cebuli, oraz colcannon. To ostatnie danie powstaje przez połączenie rozdrobnionych ziemniaków z posiekanymi liśćmi kapusty lub jarmużu i podawane jest często z boczkiem lub kaszanką. Ponadto z ziemniaków robi się Boxty, czyli słynne placki, w które zawija się często kawałki wołowiny. Nie można zapomnieć tez o słynnej zupie ziemniaczanej. Zatem gotując „po irlandzku”, bez ziemniaka ani rusz!
- Irish stew. Ten irlandzki gulasz to wyraz zamiłowania Irlandczyków do mięsa. Przygotowywany jest z duszonej baraniny lub jagnięciny, oczywiście z ziemniakami, z dodatkiem cebuli, czasem też marchewki i pietruszki.
- Coddle. To proste duszone danie narodziło się w stolicy kraju, czyli Dublinie. Odwołuje się do typowych smaków Irlandii, bo w jego skład wchodzą ziemniaki, wieprzowe parówki, bekon, które są podawane w wywarze z tych mięsnych składników. Choć dziś niełatwo zamówić tą potrawę w restauracji, to nadal często gości na rodzinnych stołach.
- Ulster fry. To irlandzkie śniadanie czasem nazywa się „zawałem na talerzu”. Nie bez powodu – składa się ono bowiem ze smażonego bekonu, wieprzowych kiełbasek, jaj sadzonych lub jajecznicy, pieczonego pomidora, white pudding lub black pudding (biała lub czarna kaszanka), hash brown, czyli placka ziemniaczanego smażonego na głębokim tłuszczu. Ponadto dodaje się też smażone pieczarki lub placki sodowe. Do picia kawa lub herbata, obowiązkowo z mlekiem. Czy ktoś by sobie życzył takie śniadanie?
- Barmbrack. To drożdżowy chlebek z dużą ilością bakalii, przyprawiony zielem angielskim i gałką muszkatołową. Smaruje się go masłem i popija herbatą.
Spoglądając na tradycyjne menu Irlandczyków, możemy poczuć z nimi silną więź. Tak jak Polacy, podstawą jadłospisu uczynili oni ziemniaki oraz mięso. Uwielbiają także gęste sycące zupy, oczywiście z ziemniakami i mięsem.
Dlatego też możesz z pompą świętować Dzień św. Patryka, przygotowując potrawy z tak dobrze znanych i lubianych przez nas składników.
Zobacz:
Kuchnia irlandzka - przepisy
Dzień Świętego Patryka - przepisy
Sandwich z bekonem, sałatą i pomidorem
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego,
- 4 plastry czerwonej cebuli,
- 4 plastry bekonu,
- 4 plastry żółtego sera,
- ćwiartka obranego awokado,
- 6 liści sałaty lodowej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 pomidor,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżeczka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Awokado przełóż do miksera. Dodaj sok z cytryny, oliwę, pieprz cayenne, musztardę, ketchup i majonez. Zmiksuj.
- Kromki chleba tostowego zrumień w tosterze, bekon wysmaż na patelni, odsącz z tłuszczu.
- Dwie kromki chleba posmaruj pastą.
- Ułóż sałatę, plastry pomidora, bekon, ser i cebulę.
- Przykryj pozostałymi kromkami.
fot. Adobe Stock
Zupa ziemniaczana na Dzień Świętego Patryka
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 1,5 litra rosołu,
- 1 cebula,
- 2 łyżki mąki
- koperek,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj rosół.
- Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Przełóż do rosołu, ugotuj.
- Obierz cebulę i drobno posiekaj. Usmaż, następnie oprósz mąką i zasmaż.
- Cebulę dodaj do ziemniaków. Zupę dopraw do smaku.
- Podawaj ze świeżym koperkiem.
fot. Adobe Stock
Irlandzki gulasz z jagnięciny
Składniki:
- 1 kg jagnięciny,
- 1 kg ziemniaków
- butelka piwa Guiness,
- 10 marchewek,
- 8 cebul,
- 1 seler naciowy,
- pół główki czosnku,
- olej do smażenia,
- świeży i suszony tymianek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jagnięcinę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
- Dodaj tymianek, zalej wodą i piwem (powinny przykryć mięso).
- Zagotuj, a następnie zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
- Obierz cebule i marchewki. Marchewkę pokrój w plastry, cebulę w grubą kostkę, dodaj do mięsa.
- Dopraw, dodaj obrany i posiekany czosnek i duś, aż warzywa zmiękną.
- Obierz i pokrój ziemniaki, dodaj do gulaszu. Gdy zmiękną, podawaj.
fot. Adobe Stock
Kurczak w krakersach
Składniki:
- 1 kg piersi kurczaka,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- krakersy pikantne.
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka pokrój w paski. Zalej jogurtem, przykryj i włóż na 2 godziny do lodówki.
- Krakersy pokrusz i obtocz w nich każdy kawałek kurczaka.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
- Podawaj z sosem czosnkowym lub salsą.
fot. Adobe Stock
Muffinki z zielonym kremem budyniowym
Składniki:
- 200 g masła,
- 2 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 50 g mielonych migdałów,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 budynie waniliowe instant,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- pół łyżeczki zielonego barwnika spożywczego w żelu.
Sposób przygotowania:
- W rondlu roztop na ogniu 100 g masła, dodaj cukier, wymieszaj, ostudź.
- Dodaj pozostałe składniki, masę wymieszaj i przełóż do silikonowych foremek do pieczenia.
- Przecz przez około 13 - 15 minut w temperaturze 160 stopni.
- Rozmieszaj budynie i ostudź.
- Miękkie masło i cukier puder utrzyj na puszystą masę.
- Do masła dodawaj budyń łyżka po łyżce miksując, dodaj barwnik i wymieszaj dokładnie.
- Przed dekorowaniem krem włóż do lodówki na 30 minut.
- Dekoruj muffinki kremem wyciskając go z rękawa cukierniczego.
fot. Adobe Stock
Artykuł pierwotnie został opublikowany 15.03.2012.
Zobacz inne przepisy na imprezę:
Przekąski z ciasta francuskiego
Przekąski z tortilli
Przekąski z łososiem