Reklama

Jesienne ciasteczka kojarzą się z korzennym aromatem, rozchodzącym się po całym domu. Te klasyczne możesz udekorować według uznania (przygotuj np. ciastka na Halloween), ale możesz też sięgnąć po niestandardowe przepisy. Jesień to czas jabłek, dyni i marchewek - wykorzystaj je.

Reklama

Spis treści:

  1. Jesienne ciasteczka jabłkowe
  2. Jesienne ciasteczka z czekoladą
  3. Czekoladowe ciasteczka owsiane z marchewką

Jesienne ciasteczka jabłkowe

Ten przepis na puszyste jesienne ciasteczka zawsze wychodzi i zachwyca wszystkich. Miękkie, rozpływające się w ustach, o korzenno-jabłkowym smaku, idealnie dopełniają popołudniową kawę podczas spotkania z przyjaciółką.

Składniki:

  • 3 jabłka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 40 g cukru,
  • łyżka rozpuszczonego masła,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki miodu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach. Przełóż do miski.
  2. Dodaj mleko, jajka, sól oraz cynamon.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  4. Przesiej do masy i dokładnie wymieszaj.
  5. Na sam koniec dodaj miód i wystudzone, roztopione masło.
  6. Masę wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem (nie musisz się starać, żeby było równo - im mniej dokładnie, tym lepiej).
  7. Piecz jesienne ciasteczka w 180 stopniach ok. 15 minut.
fot. Jesienne ciasteczka z jabłkiem/Adobe Stock, maria_lapina

Jesienne ciasteczka z czekoladą

Klasyczne amerykanskie "chocolate cookies" z groszkami czekoladowymi możesz przygotować w jesiennym wydaniu. Te pyszne jesienne ciasteczka znikają w mgnieniu oka, więc lepiej od razu podwój proporcje.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (200 g),
  • 200 g margaryny lub miękkiego masła,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • szklanka groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady,
  • łyżeczka przyprawy do piernika.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzyj z cukrem i masłem lub margaryną. Musi powstać gładka masa.
  2. Dodaj cukier wanilinowy i miksuj jeszcze przez chwilę.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Przesiej do miski z masą jajeczną.
  4. Dodaj czekoladę i wymieszaj całość łyżką.
  5. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zagnieć ciasto (najlepiej rękami).
  6. Uformuj niewielkie kulki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz, aby powstały krążki.
  7. Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut.
fot. Jesienne ciasteczka z czekoladą/Adobe Stock, Edalin

Czekoladowe ciasteczka owsiane z marchewką

Jeśli chcesz przygotować dietetyczne ciasteczka owsiane w jesiennym wydaniu, oto i one. Możesz sięgać po nie na drugie śniadanie albo jeść jako przekąskę do filmu. Są pożywne, zawierają mało cukru, a dodatkowo pysznie smakują.

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych,
  • 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • marchewka (ok. 60-70 g),
  • jajko,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka kakao,
  • 2 łyżeczki rozpuszczonego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść w miseczce w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
  3. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i płatki owsiane.
  4. W osobnym naczyniu wymieszaj jajko, masło oraz miód.
  5. Dodaj marchewkę, wymieszaj, a następnie dodaj suche składniki.
  6. Na blachę wykładaj po łyżce masy i włóż do piekarnika.
  7. Piecz jesienne ciasteczka ok. 15 minut w 180 stopniach.
fot. Ciasteczka owsiane z marchewką/Adobe Stock, yuliiaholovchenko
Reklama

Zobacz także inne pomysły na jesienne słodkości:

Reklama
Reklama
Reklama