Reklama

Jesienna kolacja może być przygotowana na słodko i słono. W tym okresie zdecydowanie dominują dynie, jabłka, gruszki oraz korzenne, rozgrzewające przyprawy. Możesz wykorzystać je wszystkie i przygotować ciekawe potrawy, idealne na kolację. Niech chłodne wieczory ocieplą się dzięki tym aromatycznym smakom.

Reklama

Spis treści:

  1. Placki z dyni z ziołowym dipem
  2. Faszerowane jabłka
  3. Pieczone ziemniaki z rozgrzewającym sosem
  4. Gruszki na cieście francuskim
  5. Grzanki z dynią

Jesienna kolacja: placki dyniowe z ziołowym dipem

Oto ona, królowa jesieni - jej wysokość dynia! Jej smak sprawia, że możesz ją wykorzystywać w przepisach słodkich i wytrawnych. Te placki będą doskonale pasować do ziołowego dipu.

Składniki:

  • 700 g dyni Hokkaido,
  • 2 jajka,
  • duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 80 g mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • słodka i ostra papryka,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 150 g ricotty,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj dip, aby smaki się przegryzły.
  2. Ricottę przełóż do miseczki i wymieszaj, aby powstała bardziej kremowa konsystencja.
  3. Dodaj sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Możesz także dodać odrobinę soku z cytryny.
  4. Wymieszaj całość i odstaw.
  5. Dynię umyj, wydrąż miąższ i pokrój na mniejsze kawałki. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać - ma jadalną skórkę.
  6. Zetrzyj ją na tarce - połowę na grubych, a połowę na drobnych oczkach. Przełóż do miski.
  7. Dodaj jajka i roztrzep je widelcem, mieszając razem z dynią. Możesz też użyć miksera.
  8. Następne dodaj mąkę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  9. Dopraw do smaku. Jeśli masa będzie za rzadka, możesz dodawać po łyżce mąki i sprawdzać, kiedy będzie odpowiednio gęsta.
  10. Tak przygotowaną masę wykładaj partiami na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Smaż kilka minut z każdego strony, początkowo na większym, później mniejszym ogniu.
  11. Każdy placek odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem. Pyszna jesienna kolacja gotowa!
fot. Jesienna kolacja: placki z dyni/Adobe Stock, ArtCookStudio

Jesienna kolacja: faszerowane jabłka

Faszerowane lub oblewane domowym karmelem jabłka, to jedne z najpopularniejszych jesiennych potraw. Zdrowa kolacja jesienna też może być przygotowana na słodko - zobacz, jakie to proste.

Składniki:

  • 4 duże jabłka,
  • 60 g płatków owsianych,
  • 2 garści bakalii (np. mieszanki studenckiej),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka miodu,
  • 150 g ricotty lub mascarpone,
  • płaska łyżeczka cukru pudru,
  • łyżeczka cynamonu + szczypta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, odetnij wierzch, a następnie wydrąż środek. Usuń z niego gniazda nasienne.
  2. Odłóż 4 łyżki ricotty, a resztę (w temperaturze pokojowej) wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem.
  3. Dodaj płatki owsiane, bakalie oraz wydrążony środek jabłek, pokrojony lub posiekany na drobno.
  4. Całość wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny.
  5. Wypełnij wydrążone jabłka, udekoruj wierzch cynamonem i przykryj odciętymi wcześniej "kapeluszami".
  6. Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut.
  7. Przed podaniem włóż między jabłka a kapelusze po łyżce ricotty lub mascarpone.
fot. Jesienna kolacja: faszerowane jabłka/Adobe Stock, Anna Om

Jesienna kolacja: pieczone ziemniaki z rozgrzewającym sosem

Ziemniaki można jeść przez cały rok i przygotowywać je na wiele sposobów. Z dodatkiem korzennych przypraw stworzą pyszną jesienną przekąskę, idealną na kolację lub na maraton seriali.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka kurkumy,
  • chili,
  • słodka papryka,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • sól i pieprz,
  • przecier pomidorowy.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dobrze wyszoruj i przekrój na pół. Następnie każdą połówkę pokrój w grube paski. W ten sposób powstaną łódeczki.
  2. Przerzuć je do miski, a następnie zasyp łyżeczką kurkumy i resztą przypraw w dowolnej ilości.
  3. Zalej oliwą i dobrze wymieszaj. Wszystkie ziemniaki muszą być pokryte przyprawami.
  4. Tak przygotowane rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika (250 stopni) na ok. 30 minut.
  5. Przygotuj sos, mieszając przecier pomidorowy z majerankiem, słodką papryką, chili oraz solą i pieprzem.
  6. Przełóż go do miseczki i podawaj obok upieczonych ziemniaków.
fot. Jesienna kolacja: pieczone ziemniaki/Adobe Stock, yuliiaholovchenko

Jesienna kolacja: gruszki na cieście francuskim

Gruszki to kolejny symbol jesieni. Doskonale pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Lubią towarzystwo orzechów i sera pleśniowego, a także miodu oraz cynamonu. To świetny pomysł na szybką kolację jesienną.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • łyżka roztopionego masła,
  • duża gruszka,
  • łyżka miodu,
  • garść orzechów włoskich,
  • opakowanie sera pleśniowego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Gruszkę umyj i pokrój na cienkie plasterki (wzdłuż). Usuń też gniazda nasienne.
  2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż ciasto francuskie, polej masłem i lekko rozwałkuj.
  3. Następnie kawałki gruszki układaj obok siebie, tak aby na każdym kawałku ciasta był jeden plaster gruszki.
  4. Polej miodem, posyp częścią posiekanych orzechów i od razu pokrój ciasto na kawałki lub upiecz w całości.
  5. Włóż do piekarnika (220 stopni) na ok. 20 minut. Podawaj z resztą orzechów i serem pleśniowym lub ricottą na słodko.
fot. Jesienna kolacja: gruszka na cieście francuskim/Adobe Stock, wideonet

Jesienna kolacja: grzanki z dynią

Przygotowanie zdrowej kolacji to nie tylko wymyślne potrawy. Możesz przygotować także ciekawe kanapki, którymi będą zajadać się wszyscy miłośnicy jesiennych smaków.

Składniki:

  • 400 g dyni Hokkaido,
  • Kilka kromek chleba (dobrze sprawdza się bagietka)
  • 2 małe papryki,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz,
  • masło lub margaryna do smarowania,
  • gałązki rozmarynu do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyj i pokrój w kostkę (nie musisz jej obierać, dynia Hokkaido ma jadalną skórkę).
  2. Paprykę umyj i pokrój w paski lub kostkę.
  3. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, posyp przyprawami i włóż do piekarnika.
  4. Piecz w 200 stopniach przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Następnie zmniejsz temperaturę do 150-170 stopni i upiecz kromki chleba, aby skórka i środek się zarumieniły.
  6. Gotowe grzanki posmaruj masłem, wyłóż na wierzch upieczone warzywa, a całość udekoruj gałązkami rozmarynu i pestkami dyni.
  7. Możesz podawać też z pokruszonym serem feta.
fot. Jesienna kolacja: grzanki z dynią/Adobe Stock, karepa
Reklama

Zobacz także inne pomysły na jesienne dania:

Reklama
Reklama
Reklama