Reklama

Szukasz pomysłu, aby wykorzystać brokuły na obiad? Sięgnij po klasyczne przepisy w nowym wydaniu. Zdecydowanie warto jeść brokuły - to zdrowe warzywo zawiera spore ilości przeciwutleniaczy, żelaza i witaminy C. Dodatkowo brokuł ma w sobie błonnik pokarmowy, który wspiera funkcjonowanie układu trawiennego. Co warto przygotować na obiad?

Reklama

Spis treści:

  1. Makaron penne z brokułem
  2. Brokułowa zupa krem
  3. Brokuły zapiekane pod beszamelem

Brokuły na obiad: makaron penne

Smak brokułów idealnie pasuje do ugotowanego al dente makaronu, prażonych pestek oraz lekkiego sosu. Z dodatkiem sosu sojowego i sezamu, stworzy pyszną azjatycką propozycję na danie obiadowe.

Składniki:

  • 500 g ugotowanego brokuła podzielonego na różyczki,
  • 200 g makaronu penne,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka prażonego sezamu,
  • pęczek szczypiorku,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • po łyżeczce tymianku i rozmarynu.
  • garść orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Różyczki brokuła oraz makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy lub oleju i zeszklij przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
  3. Dodaj różyczki brokuła i chwilę podsmażaj.
  4. Następnie dopraw do smaku i dodaj sos sojowy. Całość podsmażaj na bardzo małym ogniu.
  5. Na koniec dodaj ugotowany makaron i dobrze wymieszaj.
  6. Przełóż do talerza lub półmiska.
  7. Orzechy posiekaj lub zmiel w malakserze i wymieszaj z łyżką oleju lub oliwy.
  8. Tak przygotowaną gęstą papkę połącz z gotowym daniem. Posyp prażonym sezamem.
fot. Brokuły na obiad: makaron penne/Adobe Stock, katrinshine

Brokuły na obiad: zupa-krem

Zupa brokułowa to treściwe, pożywne danie. Brokuł świetnie nadaje się do blendowania, dzięki czemu możesz przygotować szybki obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 600 g brokuła,
  • litr bulionu,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek pora (ok. 4 cm),
  • sól i pieprz,
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły powinny być podzielone na średniej wielkości różyczki.
  2. W rondelku na niewielkiej ilości oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz pokrojonego pora.
  3. Zalej całość bulionem, zagotuj i dodaj różyczki brokuła.
  4. Gotuj ok. 20 minut, a następnie wystudź i zblenduj całość na gładki krem.
  5. Na koniec dopraw do smaku. Gotowa zupa brokułowa powinna być gładka i mieć jasny kolor.
  6. Podawaj z gorącymi grzankami i kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.
  7. Do zupy możesz także dodać ugotowany makaron.
fot. Brokuły na obiad: zupa krem z brokuła/Adobe Stock, annapustynnikova

Brokuły na obiad: brokuł zapiekany pod beszamelem

Delikatny smak brokułów doskonale podkreślają intensywne przyprawy, a także sery. Dlatego taka zapiekanka będzie idealną propozycją na szybki obiad.

Składniki:

  • 500 g brokuła,
  • pierś z kurczaka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g tartego żółtego sera,
  • 150 g makaronu typu muszelki,
  • sól i pieprz,
  • 500 ml mleka,
  • 40 g mąki,
  • 50 g masła,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku zagotuj wodę z solą.
  2. Dodaj różyczki brokuła i zblanszuj przez 3 minuty. Makaron ugotuj al dente.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub olejem. Dodaj ugotowanego brokuła.
  4. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju i wymieszaj z brokułem.
  5. Dodaj makaron ugotowany al dente (możesz wykorzystać wodę z gotowania brokuła) i dopraw całość do smaku.
  6. Przygotuj beszamel. Rozpuść masło w rondelku, dodaj mąkę i chwilę podsmażaj.
  7. Następnie powoli wlej mleko i energicznie mieszaj, aż masa zgęstnieje.
  8. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką.
  9. Przelej gotowy beszamel do naczynia żaroodpornego i posyp tartym serem.
  10. Piecz w 180 stopniach ok. 20 minut.
  11. Możesz wykorzystać brokuła także do dekoracji dania już na talerzu.
fot. Brokuły na obiad: zapiekanka/Adobe Stock, New Africa
Reklama

Zobacz także inne propozycje, gdzie w przepisie królują brokuły:

Reklama
Reklama
Reklama