Oto kilka prostych pomysłów na tosty, które doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację dla całej rodziny. Tosty możesz przygotować zarówno z pieczywa tostowego (lżejszego niż klasyczne o kwadratowym kształcie), jak i zwykłego pieczywa - białego, razowego lub żytniego.
Spis treści:
Przepis na tosty z piekarnika z łososiem
Składniki:
- 8 kromek pieczywa,
- 100 g mozzarelli,
- garść rukoli,
- 4 plastry łososia,
- 1 pomidor,
- 1/2 ogórka,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Pieczywo posmaruj oliwą z oliwek z obu stron, zetrzyj na wierzch odrobinę mozzarelli, połóż na blaszkę do pieczenia i piecz około 5 minut, aż będzie złote.
- Na gorące pieczywo połóż plaster łososia, ogórka, pomidora i rukolę. Przykryj drugą kromką.
- Tosty z piekarnika z łososiem to doskonały pomysł na niedzielne śniadanie.
fot. Adobe Stock
Przepis na tosty z opiekacza z serem i szynką
Składniki:
- 8 kromek pieczywa tostowego,
- 4 plasterki szynki,
- 4 plasterki sera,
- 1 pomidor,
- szczypta suszonego oregano.
Sposób przygotowania:
- Pomidora sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
- Na kromkę pieczywa połóż plaster sera, szynki i pomidora.
- Posyp odrobiną oregano i połóż drugą kromkę.
- Włóż do gorącego opiekacza na 2 minuty.
- Błyskawiczne tosty na śniadanie gotowe!
fot. Adobe Stock
Tosty z jajkiem i awokado z tostera
Składniki:
- 4 kromki razowego pieczywa,
- 1 awokado,
- 4 jajka,
- odrobina soku z cytryny,
- 1 łyżka masła,
- sezam albo czarnuszka (do podania),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Awokado obierz ze skórki, pokrój na plasterki i rozgnieć widelcem w miseczce. Skrop sokiem z cytryny, dodaj odrobinę soli i pieprzu.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj jajka. Dopraw solą, pieprzem i smaż aż białko będzie idealnie ścięte.
- Kromki pieczywa włóż do tostera na minutę.
- Gdy będą przypieczone i gorące, posmaruj je pastą z awokado i połóż jajko sadzone.
- Dopraw odrobiną sezamu albo czarnuszki.
fot. Adobe Stock
Przepis na tosty francuskie
Składniki:
- 6 kromek czerstwego pieczywa,
- 2 jajka,
- 1 łyżka masła,
- szczypta soli,
- ulubiony dżem.
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miski i rozkłóć. Dodaj odrobinę soli.
- W masie jajecznej pojedynczo zanurzaj kromki chleba (z obu stron).
- Na patelni rozgrzej masło. Smaż chleb po minucie z każdej strony (aż będą złote).
- Tosty francuskie podawaj z dżemem lub świeżymi owocami i cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock
Więcej pomysłów na tosty:
Tosty z guacamole i jajkiem przepiórczym w koszulkach
Proste, pomysłowe, zdrowe. Idealne na śniadanie!
Tosty z serem - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na oryginalne śniadanie!
Tosty z grzybami i mozzarellą - przepis
Jesienią grzyby jemy nie tylko na obiad! Sprawdź nasz przepis na pyszną, grzybową przekąskę - idealna na śniadanie lub kolację.
Tosty z nektarynką z płatkami migdałowymi
Z płatkami migdałowymi... Pycha!
Croque madame - przepis na francuskie tosty
Przygotuj francuski croque madame, a jeśli chcesz zrobić croque monsieur, po prostu zdejmij „chrupiącej damie” kapelusz czyli jajko sadzone.