Co zrobić z mirabelek? Postaw przede wszystkim na aromatyczne przetwory i puszyste wypieki. Możesz także wypróbować przepis na nalewkę albo wino. Sięgnij po klasyczne ciasto z mirabelkami albo zamknij ten smak lata w słoikach i wykorzystaj podczas chłodnych, zimowych wieczorów. Zobacz nasze propozycje na to, co zrobić z mirabelek.
Spis treści:
Co zrobić z mirabelek: dżem
Dżem z mirabelek to bardzo często wykorzystywany pomysł. Lekki, orzeźwiający, słodko-kwaśny mus, idealnie sprawdza się jako dodatek do gofrów, naleśników czy kanapek.
Składniki:
- 1 kg mirabelek,
- 250 ml wody,
- łyżka soku z cytryny,
- 300 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Mirabelki umyj, usuń z nich pestki, a następnie włóż do rondelka i zasyp cukrem.
- Podgrzej na bardzo małym ogniu. Owoce muszą puścić soki i lekko się rozpaść.
- Na tym etapie możesz stopniowo dodawać wodę (maksymalnie 250 ml).
- Kiedy mirabelki się rozpadną, dodaj sok z cytryny i gotuj na małym ogniu tak długo, aż całość zgęstnieje i będzie mieć odpowiednią konsystencję.
- Gotowy dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoików i zapasteryzuj.
fot. Dżem z mirabelek/Adobe Stock, manyakotic
Co zrobić z mirabelek: nalewka
Nalewka z mirabelek sprawdza się podczas wieczorowych spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Jest też prosta w przygotowaniu.
Składniki:
- kilogram mirabelek,
- 220 g cukru,
- 500 ml spirytusu
- 200 ml miodu,
- 250 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Mirabelki umyj i wypestkuj, a następnie przełóż do wyparzonego, dużego słoika i zasyp cukrem.
- Odstaw na tydzień w ciepłe, słoneczne miejsce. Pamiętaj, aby codziennie lekko potrząsać słojem.
- Po tygodniu zalej owoce spirytusem oraz wodą i odstaw na kolejny tydzień.
- Po tym czasie zlej płyn i wymieszaj go z miodem. Odstaw na ok. 3-4 miesiące, przykryte gazą.
- Kiedy nalewka z mirabelek będzie gotowa, przefiltruj ją i przelej do butelek.
fot. Nalewka z mirabelek/Adobe Stock, Oksana Schmidt
Co zrobić z mirabelek: sok
Jeśli nie masz pomysłu na to, co zrobić z mirabelek, wypróbuj przepis na pyszny, orzeźwiający sok.
Składniki:
- 2 kg mirabelek,
- 1 kg cukru,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Mirabelki umyj, wypestkuj i umieść w dużym rondlu.
- Zasyp cukrem i zalej wodą w taki sposób, aby owoce były w całości przykryte.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na minimalnym ogniu ok. 1,5-2 godziny.
- Gotowy sok z mirabelek przelej do słoików (z owocami lub bez) i zapasteryzuj.
fot. Sok z mirabelek/Adobe Stock, Sonja Birkelbach
Co zrobić z mirabelek: ciasto z mirabelkami
Mirabelki to świetny materiał na puszyste i słodkie wypieki. Są odpowiednio miękkie, więc świetnie sprawdzają się jako dodatek do masy. Możesz zrobić z nich także kremowy mus, którym udekorujesz wypiek.
Najlepsze pomysły na ciasto z mirabelkami to:
- sernik,
- jogurtowiec,
- tarta.
Czytaj także:
Przetwory z mirabelek na zimę
Dlaczego warto jeść mirabelki?
Kompot z mirabelek