Liczba porcji: 2
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 mandarynek
- 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki wody
- łyżeczka cukru
- garść migdałów
- świeża mięta
- 5 dag gorzkiej czekolady (70% kakao)
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sałatkę z mandarynek!
- Z połówki przekrojonej wzdłuż laski wanilii, wyskrob ostrym nożem czarne drobiny i wrzuć wraz z laską na patelnię.
- Wlej 2 łyżki wody i wsyp łyżeczkę cukru.
- Dwie mandarynki przekrój na pół i wyciśnij na patelnię sok.
- Następnie postaw patelnię na średnim ogniu i gotuj, co jakiś czas mieszając, aż część płynu odparuje i powstanie syrop.
- Zdejmij patelnię z ognia i nieco ostudź.
- Wyjmij laskę wanilii.
- Pozostałe mandarynki obierz ze skórki, a następnie pokrój na cienkie plasterki i ułóż na dużym talerzu.
- Polej przygotowanym syropem.
- Migdały sparz i obierz ze skóry.
- Pokrój migdały w piórka i posyp mandarynki.
- Oderwij listki mięty z łodyżek i rozsyp na mandarynkach.
- Zestrugaj nożem lub obieraczką do jarzyn cienkie wiórki czekolady i rozłóż na wierzchu sałatki.