W starym zeszycie babuni znalazłam ten genialny przepis na ciasteczka ze smalcem. Zrobisz je z maszynką lub bez

ciasteczka ze smalcem fot. Adobe Stock, Marina
Ciasteczka ze smalcem to dowód na to, że tradycyjne przepisy mają w sobie coś magicznego. Dzięki nim możemy wrócić do smaków, które cieszyły podniebienie naszych babć i dziadków, a jednocześnie przygotować coś wyjątkowego i oryginalnego. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak smalec może odmienić wypieki.
/ 02.12.2024 05:35
ciasteczka ze smalcem fot. Adobe Stock, Marina

Ciasteczka ze smalcem to kulinarna perełka, która jeszcze kilkadziesiąt lat temu była popularna w wielu polskich domach. Choć obecnie smalec kojarzy się głównie z wytrawnymi daniami, to w przeszłości był częstym składnikiem słodkich wypieków. Dziś, w dobie powrotu do tradycyjnych receptur i kuchni zero waste, te ciasteczka zyskują nowe życie. Co sprawia, że warto je przygotować i jak to zrobić?

Spis treści:

  1. Przepis na ciasteczka ze smalcem
  2. Ciasteczka ze smalcem z maszynki

Przepis na ciasteczka ze smalcem

Przepisy na ciasteczka ze smalcem były szczególnie popularne w czasach, gdy masło było trudno dostępne lub drogie. Smalec, czyli produkt uboczny przetapiania tłuszczu wieprzowego, okazał się doskonałym zamiennikiem - ciasteczka były kruche i delikatne.

Dzięki niemu ciasteczka miały charakterystyczny smak, który dziś wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem i wiejską kuchnią babci, a sam tłuszcz wieprzowy nie marnował się.

Składniki:

  • 200 g schłodzonego smalcu,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: aromat waniliowy lub cytrynowy.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól.
  2. Dodaj schłodzony smalec i rozetrzyj go z suchymi składnikami, aż powstanie konsystencja kruszonki.
  3. Wbij żółtka i opcjonalnie dodaj kilka kropel aromatu waniliowego lub cytrynowego. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Owiń ciasto w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez około 30 minut.
  5. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wytnij ciasteczka za pomocą foremek.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut, aż ciasteczka delikatnie się zarumienią.

ciasteczka ze smalcem przepis

fot. Przepis na ciasteczka ze smalcem/Adobe Stock, Manuel Milan

Ciasteczka ze smalcem z maszynki

Pyszne ciasteczka możesz także przygotować w maszynce do mięsa. Ich charakterystyczny kształt zawsze jest ciekawym dodatkiem, a do tego budzi sentyment z babcinego domu.

Składniki:

  • 300 g schłodzonego smalcu,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • kilka kropel aromatu waniliowego, migdałowego lub cytrynowego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Dodaj pokrojony w kostkę zimny smalec.
  2. Rozcieraj tłuszcz z suchymi składnikami palcami lub siekaj, aż masa będzie przypominała kruszonkę.
  3. Wbij żółtka i, jeśli lubisz, dodaj aromat. Zagnieć ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody.
  4. Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto będzie bardziej zwarte i łatwiejsze w obróbce.
  5. Podziel ciasto na mniejsze porcje. Przekładaj je do maszynki do mielenia mięsa z nakładką do ciastek i kręć maszynką, formując ciasteczka w paski, gwiazdki lub inne wzory.
  6. Pokrój na kawałki o długości ok. 5-8 cm.
  7. Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut, aż lekko się zarumienią.
  8. Po upieczeniu ostudź ciasteczka na kratce. Przechowuj w szczelnym pojemniku - ciasteczka długo zachowają kruchość i smak.

ciasteczka z maszynki ze smalcem

fot. Ciasteczka z maszynki ze smalcem/Adobe Stock, Antonio Gravante

Czytaj także:
Jak zrobić smalec z gęsiny?
Smalec: przeciwwskazania
Czy smalec jest zdrowy?

Redakcja poleca

REKLAMA