Dania z brukselką - 10 sprawdzonych przepisów

Brukselka przepisy fot. Adobe Stock
Podstawowym przepisem na brukselkę jest usmażenie jej i podanie z boczkiem i odrobiną miodu. Ale brukselkę możesz również ugotować np. w warzywnej zupie albo dodać do zapiekanki.
Małgorzata Machnicka / 10.09.2020 05:58
Brukselka przepisy fot. Adobe Stock

Brukselka, zwana inaczej kapustą brukselską, to właśnie miniaturowa kapustka. Wyhodowana została poprzez skrzyżowanie kapusty z jarmużem, przez belgijskich ogrodników w Brukseli, skąd wzięła swoją nazwę.

Brukselka zawiera najwięcej białka roślinnego ze wszystkich roślin kapustnych. Ma dużo witaminy C i A, kwasu foliowego oraz składników mineralnych - potasu, wapnia, fosforu, żelaza, a także substancji antynowotworowych. Można ją gotować, smażyć, dusić i piec. To świetny dodatek do sałatek, zapiekanek, makaronów i zup. 

Spis treści:

  1. Przepis na sałatkę z gotowaną brukselką
  2. Przepis na pieczoną brukselkę z warzywami
  3. Przepis na zupę z brukselką
  4. Przepis na brukselkę z boczkiem
  5. Przepis na frittatę z brukselką

Przepis na sałatkę z brukselką 

Składniki:

  • 10  brukselek,
  • 5 ziemniaków,
  • kilka pomidorki koktajlowe,
  • 1 czerwona cebula,
  • 5 łyżek octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Odcedź, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
  2. Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie - aby była al dente wystarczy jej 5-6 minut (sporo zależy od jej wielkości).
  3. Cebulę pokrój drobno w piórka, a pomidorki pokrój na połówki.
  4. Do ziemniaków dodaj wszystkie warzywa. 
  5. Ocet balsamiczny wymieszaj razem z oliwą i z ziołami i polej nimi sałatkę.
  6. Sałatkę z gotowaną brukselką podawaj jako samodzielne danie.

Przepis na brukselkę pieczoną z warzywami

Składniki:

  • 10 brukselek,
  • 15 małych ziemniaków,
  • 10 pieczarek,
  • 1 marchew,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • cały czosnek,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  2. Marchewkę pokrój na plastry, pieczarki i ziemniaki na pół, a brukselki zostaw w całości.
  3. Wszystkie warzywa przełóż na do miski, dodaj oliwę, tymianek, oprósz całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj, najlepiej dłońmi. 
  4. Przełóż wszystko na patelnię, dodaj przekrojoną na pół główkę czosnku i wstaw do piekarnika na około 30 minut.
  5. Pieczona brukselka z warzywami to idealny dodatek do pieczonych mięs i ryb.

Brukselka pieczona przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na zupę z brukselką

Składniki:

  • 10-12 brukselek,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 kalafiora,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • szczypior do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę.
  2. Po 2 minutach dodaj pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę. Smaż minutę.
  3. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i całość zalej gorącym bulionem. Gotuj 10 minut.
  4. Po tym czasie dodaj podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora i brukselkę i gotuj kolejne 5-7 minut.
  5. Zupę z brukselką podawaj ze świeżym szczypiorkiem albo koperkiem.

zupa z brukselką przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na brukselkę z boczkiem

Składniki:

  • 500 g brukselki,
  • 5 grubych plastrów boczku wędzonego,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Brukselkę umyj, oderwij zewnętrzne liście i odetnij twarde końcówki.
  2. Gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut. Odcedź i pokrój na połówki.
  3. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni.
  4. Gdy wytopi się cały tłuszcz, dodaj do niego brukselki i smaż całość przez 8-10 minut.
  5. Dodaj łyżkę miodu. Całość dopraw solą i pieprzem.
  6. Do brukselki z boczkiem możesz podać ulubiony makaron albo świeże pieczywo.

brukselka z boczkiem przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na frittatę z brukselką

Składniki:

  • 5 brukselek,
  • 5 jajek,
  • 1/2 cebuli,
  • 4 plasterki szynki, 
  • 50 g parmezanu,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • koperek do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  2. Jajka roztrzep i dopraw solą i pieprzem.
  3. Brukselkę wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj bez przykrycia około 8 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i przekrój każdą na pół. 
  4. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę razem z czosnkiem. Smaż przez 2 minuty i dodaj drobno pokrojoną szynkę, brukselkę i paprykę pokrojoną w kostkę.
  5. Do masy jajecznej dodaj starty parmezan i wylej całość na patelnię.
  6. Smaż około 3 minut a następnie wstaw patelnię (koniecznie z metalową rączką) do piekarnika na 15-20 minut.

przepis na frittatę z brukselką
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na dania z brukselką:

Kapuśniak z brukselki - przepis
Kapuśniak z brukselki - przepis
Kapuśniak z brukselki to zaskakujące i pełne witamin danie.
Zupa brukselkowa z cebulą - przepis
Zupa brukselkowa z cebulą - przepis
Brukselka jest bogatym w błonnik, kwas foliowy oraz sole mineralne warzywem. Poznaj przepis na pyszna zupę brukselkową z cebulą.

Redakcja poleca

REKLAMA