Brukselka, zwana inaczej kapustą brukselską, to właśnie miniaturowa kapustka. Wyhodowana została poprzez skrzyżowanie kapusty z jarmużem, przez belgijskich ogrodników w Brukseli, skąd wzięła swoją nazwę.
Brukselka zawiera najwięcej białka roślinnego ze wszystkich roślin kapustnych. Ma dużo witaminy C i A, kwasu foliowego oraz składników mineralnych - potasu, wapnia, fosforu, żelaza, a także substancji antynowotworowych. Można ją gotować, smażyć, dusić i piec. To świetny dodatek do sałatek, zapiekanek, makaronów i zup.
Spis treści:
- Przepis na sałatkę z gotowaną brukselką
- Przepis na pieczoną brukselkę z warzywami
- Przepis na zupę z brukselką
- Przepis na brukselkę z boczkiem
- Przepis na frittatę z brukselką
Przepis na sałatkę z brukselką
Składniki:
- 10 brukselek,
- 5 ziemniaków,
- kilka pomidorki koktajlowe,
- 1 czerwona cebula,
- 5 łyżek octu balsamicznego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Odcedź, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
- Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie - aby była al dente wystarczy jej 5-6 minut (sporo zależy od jej wielkości).
- Cebulę pokrój drobno w piórka, a pomidorki pokrój na połówki.
- Do ziemniaków dodaj wszystkie warzywa.
- Ocet balsamiczny wymieszaj razem z oliwą i z ziołami i polej nimi sałatkę.
- Sałatkę z gotowaną brukselką podawaj jako samodzielne danie.
Przepis na brukselkę pieczoną z warzywami
Składniki:
- 10 brukselek,
- 15 małych ziemniaków,
- 10 pieczarek,
- 1 marchew,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- cały czosnek,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Marchewkę pokrój na plastry, pieczarki i ziemniaki na pół, a brukselki zostaw w całości.
- Wszystkie warzywa przełóż na do miski, dodaj oliwę, tymianek, oprósz całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj, najlepiej dłońmi.
- Przełóż wszystko na patelnię, dodaj przekrojoną na pół główkę czosnku i wstaw do piekarnika na około 30 minut.
- Pieczona brukselka z warzywami to idealny dodatek do pieczonych mięs i ryb.
fot. Adobe Stock
Przepis na zupę z brukselką
Składniki:
- 10-12 brukselek,
- 4 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1/2 kalafiora,
- 1/2 cebuli,
- 1 l bulionu warzywnego,
- szczypior do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę.
- Po 2 minutach dodaj pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę. Smaż minutę.
- Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i całość zalej gorącym bulionem. Gotuj 10 minut.
- Po tym czasie dodaj podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora i brukselkę i gotuj kolejne 5-7 minut.
- Zupę z brukselką podawaj ze świeżym szczypiorkiem albo koperkiem.
fot. Adobe Stock
Przepis na brukselkę z boczkiem
Składniki:
- 500 g brukselki,
- 5 grubych plastrów boczku wędzonego,
- 1 łyżka miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Brukselkę umyj, oderwij zewnętrzne liście i odetnij twarde końcówki.
- Gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut. Odcedź i pokrój na połówki.
- Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni.
- Gdy wytopi się cały tłuszcz, dodaj do niego brukselki i smaż całość przez 8-10 minut.
- Dodaj łyżkę miodu. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Do brukselki z boczkiem możesz podać ulubiony makaron albo świeże pieczywo.
fot. Adobe Stock
Przepis na frittatę z brukselką
Składniki:
- 5 brukselek,
- 5 jajek,
- 1/2 cebuli,
- 4 plasterki szynki,
- 50 g parmezanu,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- koperek do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Jajka roztrzep i dopraw solą i pieprzem.
- Brukselkę wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj bez przykrycia około 8 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i przekrój każdą na pół.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę razem z czosnkiem. Smaż przez 2 minuty i dodaj drobno pokrojoną szynkę, brukselkę i paprykę pokrojoną w kostkę.
- Do masy jajecznej dodaj starty parmezan i wylej całość na patelnię.
- Smaż około 3 minut a następnie wstaw patelnię (koniecznie z metalową rączką) do piekarnika na 15-20 minut.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na dania z brukselką: