Kotlety z selera i sera pleśniowego
Z lekką nutką orzechową... Pycha!

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 13.06.2013, 07:48
Reklama
Ilość kalorii: 150
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- seler o wadze 50 dag, obrany i starty na grubej tarce
- 10 dag pokrojonego w kosteczkę rokpolu
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- jajko
- czubata łyżka bułki tartej
- 5 łyżek oleju
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- biały pieprz
- sól
- sezam do panierowania
- olej do smażenia
Reklama
Przygotowanie:
- Na 5 łyżkach oleju przesmaż seler, wlej bulion i mieszając, duś kilka minut. Ostudź, wymieszaj z orzechami, serem i jajkiem. Dopraw solą, pieprzem, gałką. Na końcu dodaj bułkę tartą.
- Masę odstaw do lodówki na 10 minut. Następnie uformuj 8 małych kotlecików, obtocz je w sezamie i usmaż na rumiano na oleju.
Reklama
Reklama
Reklama