Tarta ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Najlepiej będzie smakować z węgierkami!

Opublikowano: 14.09.2015, 07:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- żółtko
- 1-2 łyżki zimnej wody
- 50 dag śliwek, najlepiej węgierek
- 15 dag cukru
- cynamon
- sól
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę ze śliwkami!
- Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, soli i wody zagnieć szybko ciasto, schłodź w lodówce przez około 30 minut.
- Śliwki umyj, każdą przekrój na pół, usuń pestki.
- Ciasto rozwałkuj, 3/4 wyłóż na dno i boki formy na tartę.
- Ułóż na niej śliwki.
- Na wierzchu zrób ozdobną kratkę z pozostałego ciasta.
- Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Reklama
Zobacz inne przepisy ze śliwkami:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - przepis
Zapiekanka ze śliwkami - przepis
Co zrobić ze śliwek - 51 przepisów
Śliwkowa tarta z bezą - przepis
Reklama
Reklama
Reklama