Reklama

Składniki

  • 75 g + 1 łyżka masła
  • 150 g mąki
Reklama
Tarta z gruszkami i cranberry
  • sól
  • 1 żółtko + 2 jajka (średniej wielkości)
  • 8 plasterków bekonu (około 10 g)

  • 2 gruszki (około 180 gr każda)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • sok z cytryny
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 5 łyżek mleka
  • 100 gr bitej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 120 gr całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • Tłuszcz i mąka do wyłożenia formy
  • Sposób przygotowania:

    1. Masło kroimy na kawałki. Mąkę, sól, masło i żółtko ugniatamy, następnie zawijamy w folię
    i odstawiamy na 30 minut.

    2. W międzyczasie na patelni podsmażamy bekon, aż będzie chrupiący. Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki. Masło rozgrzewamy w rondlu i zasypujemy cukrem, następnie dodajemy pokrojone gruszki i je podsmażamy. Pod koniec smażenia zalewamy odrobiną soku
    z cytryny.

    3. Tymianek myjemy, odrywamy listki od gałązki. Mleko, śmietanę i jajka ubijamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

    Reklama

    4. Ciasto rozkładamy na stolnicy i wałkujemy aby jego przekrój wyniósł 24 cm. Przygotowaną formę (przekrój 22 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie wykładamy przygotowanym ciastem. Na ciasto nakładamy bekon, gruszki i żurawinę. Całość polewamy masą mleczno-jajeczną i pieczemy w piekarniku 35 – 45 minut ( temperatura : zwykły piekarnik 200C/ termoobieg – 175 C/ piekarnik gazowy – poziom3) Gotową tartę wyjmujemy z formy i serwujemy na zimno lub na gorąco.

    Reklama
    Reklama
    Reklama