Strudel z ciasta francuskiego z wiśniami
Soczyste wiśnie w kruchym francuskim cieście

- Irena Piotrak
Składniki:
- 300 ml mleka
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 torebka cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 dag wiśni
- 50 ml wiśniówki
- 40 dag gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- mąka do posypania stolnicy
- cukier puder do posypania ciasta
- bita śmietana i czekolada w proszku
Sposób wykonania:
1. Z mleka, proszku budyniowego i cukru waniliowego ugotować gęsty krem, wystudzić.
2. Wiśnie wydrylować, skropić wiśniówką (można likierem amaretto) i posypać cukrem pudrem.
3. Rozmrożone ciasto francuskie rozwinąć na posypanej mąką stolnicy, posmarować kremem. Na środek wyłożyć wiśnie, zawinąć.
4. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec 30 minut.
5. Udekorować rozetkami bitej śmietany, wiśniami, oprószyć pudrem i czekoladą.