Reklama

Racuchy serowe

Fot. Maciej Zaczek

Składniki:

Reklama
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • Szczypta soli
  • Ocet (30 g)
  • Cukier puder
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Serek mieszamy z jajkami i cukrem, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy bardzo dokładnie by nie powstały grudki i odstawiamy masę na ok. 20 minut.
  2. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy do 170 °C. Ciasto nabieramy łyżką do lodów zanurzoną w oleju.
  3. Racuchy smażymy z każdej strony, aż będą jasnobrązowe. Następnie wyjmujemy je na kratkę lub papierowy ręcznik i posypujemy cukrem pudrem.
Reklama

Źródło: Materiały prasowe Synertime Sp. z o.o./ bj
Zobacz także: Najłatwiejszy przepis na pączki drożdżowe

Reklama
Reklama
Reklama