Reklama
Składniki:

- 3/4 szklanki soku z pomarańczy (z 2 dużych owoców)
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 3 jajka
- szklanka drobnego cukru
- 1/2 łyżki żelatyny
- szklanka kremówki

Reklama

Dodatkowo:
- bita śmietana i owoce do dekoracji

Przygotowanie:

1. Papier do pieczenia potnij na szerokie paski. Owiń nim miseczki do sufletów o pojemności szklanki, przyklej kawałkami taśmy klejącej (papier powinien wystawać 5–6 cm ponad krawędź miseczek).

2. Do dużej szklanej miski włóż jajka, cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Postaw na garnku z gotującą się wodą i ubijaj trzepaczką około 20 minut, aż masa zgęstnieje. Żelatynę namocz w 3 łyżkach wody, włóż do gorącej masy. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Ostudź.

Reklama

3. Chłodną kremówkę ubij na sztywno i wymieszaj delikatnie z tężejącą masą. Przelej do przygotowanych miseczek. Włóż do zamrażalnika na 3 godziny. Przed podaniem usuń papier i udekoruj ulubionymi owocami oraz bitą śmietaną.

Reklama
Reklama
Reklama