Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Ciasto na jabłecznik:

  • 35 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18% tłuszczu
Reklama

Nadzienie:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • bita śmietana i lody do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Mąkę połączyć z cukrem i posiekać ze schłodzonym masłem, dodać jajko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C, ciasto podzielić na dwie części, jedną cienko rozwałkować i wylepić nią spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i podpiekać ok. 10 min. Drugą część ciasta rozwałkować i pokroić na małe kawałeczki.
  3. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
  4. Do garnka włożyć 2/3 jabłek, wlać pół szklanki wody, przykryć i prażyć ok. 10 min, aż się rozpadną. Dodać resztę jabłek, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować, połączyć z cukrem.
  5. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, równomiernie rozprowadzić, posypać kawałkami ciasta, oprószyć cynamonem.
  6. Piec jeszcze ok. 20 min w 200 st. C, podawać ciepłe z lodami i bitą śmietaną.
Reklama

Jabłecznik gotowy! Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama