Ciasta na zimno
Ciasta bez pieczenia, na zimno to łatwe w przygotowaniu desery, a przy tym bardzo smaczne. Nie trzeba być geniuszem kulinarnym, żeby przygotować coś słodkiego na zimno.

Na szybko
Ciasta na zimno to desery, które można bardzo szybko przygotować. Wystarczy poświęcić kilkanaście minut w kuchni, żeby stworzyć pyszny deser. Ciasta bez pieczenia odstawia się na kilka godzin do lodówki, a potem można się delektować smakołykiem. Ich dodatkowym atutem jest dostępność składników, a także ich niska cena.
Polecamy także: Pomysł na tartinki sernikowe
Bananowe tiramisu
Pysznym deserem na zimno jest tiramisu bananowe. Potrzebujemy przede wszystkim banany(2-3), ser mascarpone (250g), serek homogenizowany (400g), także cukier (80g), żółtka (2-3) i ciemno kakao. Niezbędnymi składnikami są biszkopty, a także jak na tiramisu przystało potrzebne będzie kilka łyżek espresso. Jeżeli przygotowujemy deser dla najmłodszych smakoszy, możemy zrezygnować z espresso i wykorzystać kakao.
Przygotowując deser, najpierw wymieszajmy serek homogenizowany z serem mascarpone dodając cukier i żółtka. Do gorącego espresso należy również dodać cukier i odstawić do ostygnięcia. W głębokiej blasze należy wyłożyć biszkopty i polać je espresso. Nie polecam moczenia biszkoptów w kawie lub kakao, gdyż mogą się rozpuścić w rękach. Przygotowanym wcześniej kremem wysmarować biszkopty. Należy tę czynności powtórzyć jeszcze razy, położyć pokrojone w plasterki banany i ponownie krem. Na koniec posypać wierzch grubą warstwą kakao. Deser trzeba wstawić do lodówki na kilka godzin.
Zobacz także: Smaki Lacjum i Rzymu
Tort jabłkowy na zimno
Łatwym w przygotowaniu i smacznym ciastem bez pieczenia jest tort jabłkowy. Do przyrządzenia tego smakołyku potrzebujemy kostkę margaryny, cukier (1,5 szklanki), żółtka (2-3), a także biszkopty. Niezbędne w przygotowaniu deseru są jabłka(1 kg) .
Na początek należy margarynę z cukrem i z żółtkiem utrzeć na jednolita masę. Jabłka zetrzeć na tarce do jarzyn. W tortownicy ułożyć biszkopty, na które trzeba posmarować przygotowaną wcześniej masę. Następnie układać warstwowo jabłka. Deser odstawić na 3-4 godzin do lodówki.
Serniki na zimno
Polecam także serniki na zimno, zobacz przepis: Sernik owocowy na zimno.