Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 15 dag mąki
- 7 dag masła
- 2 jajka
- 4 dag cukru
- 2 dag cukru waniliowego
Krem:
- 8 dag kremówki 36%
- 15 dag cukru
- skórka z 1/2 cytryny
- sok z cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Beza:
- 3 białka
- łyżeczka soku z cytryny
- 10 dag cukru pudru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę cytrynową!
- Z podanych składników zagnieć ciasto, schłodź, po czym rozwałkuj i wylep nim okrągłą formę o średnicy 18 cm.
- Piecz około 35 minut w temperaturze 180°C.
- W tym czasie wymieszaj w rondlu śmietanę, cukier i mąkę.
- Gotuj 5 minut, dodaj sok z cytryny, gotuj 10 minut, mieszając.
- Pod koniec zmniejsz maksymalnie ogień, dodaj skórkę z cytryny i ucieraj około 5 minut.
- Na bezę białka ubij z sokiem z cytryny, dodaj cukier, ponownie ubij.
- Krem nałóż na spód z ciasta.
- Obłóż bezą, piecz 15 minut w temperaturze 190°C.