Tort z truskawkami i bitą śmietaną - przepis

Ciasto biszkoptowe z truskawkami fot. Adobe Stock
Lekkie i kremowe ciasto z bitą śmietaną, które świetnie sprawdzi się jako główne ciasto przyjęcia komunijnego twojego dziecka.
/ 17.07.2018 14:28
Ciasto biszkoptowe z truskawkami fot. Adobe Stock

Przygotowanie 45 min
Pieczenie 30 min
Porcja ok. 360 kcal


Przepis na 12 porcji:
  • 6 jajek 20 dag cukru
  • 15 dag mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok i skórka starta z cytryny

Krem:

  • 75 dag sera mascarpone (3 opakowania)
  • 1 kg truskawek
  • 4 -5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 0,5 l kremówki
  • 2 torebki śmietan-fiksu
  • łyżka żelatyny

Do nasączenia:

  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • kieliszek likieru pomarańczowego

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem, sokiem z cytryny i skórką cytrynową na puszysty kogel-mogel. Na utarte żółtka wyłóż ubite na sztywną pianę białka. Wsyp przez sitko obie mąki. Ciasto delikatnie wymieszaj i włóż do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz 30 min (180 st.). Sprawdź patyczkiem, wyjmij, wystudź.
  2. Truskawki umyj, oczyść. Połowę zmiksuj z serkiem mascarpone i cukrem do smaku. Kremówkę ubij z cukrem waniliowym i śmietan-fiksem, a następnie z żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody. Trzecią część ubitej kremówki wymieszaj z truskawkowym kremem.
  3. Biszkopt przekrój na 2 blaty, skrop sokiem pomarańczowym wymieszanym z likierem, posmaruj truskawkowym kremem i złóż. Wierzch i boki posmaruj bitą śmietaną. Udekoruj odłożonymi truskawkami. Wstaw do lodówki na kilka godzin i pokrój na porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA