Składniki:
Biszkopt:
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2/3 szklanki mąki
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
Krem:
- 6 jajek
- budyń waniliowy
- 1/2 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
- szklanka kremówki
- usztywniacz do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 dag wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Cukier utrzyj z jajkami oraz 3 łyżkami ciepłej wody. Dodaj skórkę cytrynową. Do masy przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wlej do foremki ciasto. Piecz ok. 40 minut (190 st.).
- Przygotuj krem do tortu: żółtka wymieszaj z budyniem oraz 3 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotuj z 1/2 cukru, wlej masę żółtkowo-budyniową, zagotuj. Do gorącego budyniu dodaj ubitą na sztywno pianę z białek z resztą cukru. Szybko wymieszaj i odstaw z ognia. Masę ostudź.
- Biszkopt przetnij w poprzek na 3 blaty. Przełóż je kremem. Chłodź 2 godziny. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem i usztywniaczem do śmietany. Śmietaną obłóż ciasto, obsyp wiórkami kokosowymi.