POLECAMY

Tort z galaretkami

Pieczemy dwa biszkopty ciemny i jasny. Biszkopt jasny: 6 białek ubijamy na sztywno, dodajemy 1 szklankę cukru i żółtka...

Składniki

  • 12 jajek
  • 2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,75 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao w proszku
  • 1 kostka masła prawdziwego bez oleju
  • 1 szkl. cukru pudru
  • galaretka cytrynowa
  • galaretka agrestowa
  • galaretka wiśniowa
  • polewa do ciast
  • sok jabłkowy lub kompot
  • olejek rumowy

Sposób przygotowania

Pieczemy dwa biszkopty ciemny i jasny.

Biszkopt jasny: 6 białek ubijamy na sztywno, dodajemy 1 szklankę cukru i żółtka. Dodać szklankę mąki zmieszaną z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Ciasto wylać na formę. Piec w temp. 160-180 stopni około 30-40 min.

Biszkopt ciemny pieczemy z tych samych składników, tylko dodajemy 3/4 szklanki mąki i 3 łyżki kakao. Temperatura pieczenia ta sama.

Krem:
Ucieramy kostkę masła z szklanką cukru pudru. Dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową. Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao.

Biszkopt.

Przełożenie.
Placki nasączamy ponczem z kompotu jabłkowego, do którego dodajemy kilka kropel olejku rumowego.

Przełożenie.

Ciasto białe, ciemny krem, na krem nakładamy tężejącą galaretkę.
Ciasto ciemne biała masa, tężejąca galaretka.

Gotowy tort polewamy polewą. dekorujemy według uznania.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)