Torcik z kremem na bazie bitej śmietany - przepis

Blaty biszkoptowe możesz lekko skropić kawą, ponczem cytrynowym lub ulubionym alkoholem. Sprawdź przepis!
/ 14.03.2013 08:00
DRUKUJ PRZEPIS
Torcik z kremem na bazie bitej śmietany - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 3 kolorowe galaretki
  • 250 ml kremówki
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • usztywniacz do śmietany
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:
  1. Każdą galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Przelej do płaskich naczynek. Odstaw do stężenia.
  2. Żółtka oddziel od białek. Żółtka ubij z cukrem. Dodaj połowę ubitej piany z białek i połowę mąki. Delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę piany i mąki. Znów wymieszaj. Przełóż na blaszkę o wymiarach 25 cm na 25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 15 min (180 st.). Ostudź i przekrój na 3 blaty.
  3. Kremówkę ubij z usztywniaczem, dodaj rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę. Galaretki pokrój w paski. Formę keksową wyłóż pergaminem. Włóż blat, posmaruj śmietaną, nałóż paski galaretki i posmaruj śmietaną. Przykryj drugim blatem. Powtórz czynności, przykryj trzecim blatem. Deser lekko obciąż, chłodź 3 godziny.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA