Składniki:
- 16 podłużnych biszkoptów
- butelka różowego wina musującego
- 5 łyżeczek żelatyny instant
- 2 łyżki cukru
- 4 goździki
- kawałek laski cynamonu
- szklanka drobnych owoców (mrożonych malin, truskawek, mandarynek, brzoskwiń lub moreli z puszki)
- 15 dag winogron
- pomarańcza
- 1/2 owocu mango
Przygotowanie:
- Wino musujące wlej ostrożnie do garnka, wsyp cukier, dodaj goździki i cynamon. Podgrzej na wolnym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Z ciepłego wina wyjmij przyprawy i wsyp żelatynę. Mieszaj delikatnie, aż się cała rozpuści.
- Pomarańczę umyj, osusz, a następnie obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Mango umyj, przekrój, wyjmij pestkę, miąższ pokrój w plasterki. Winogrona umyj, przekrój na pół. Owoce z puszki osącz, pokrój na kawałki. Mrożone owoce wyjmij z torebek.
- Płaską foremkę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż biszkopty, przykryj owocami. Polej galaretką i odstaw do zastygnięcia do lodówki.
- Biszkopt z galaretką i owocami możesz podawać w towarzystwie bitej śmietany.