Croissanty
Fot. Fotolia
Nic nie smakuje lepiej niż świeże croissanty domowej roboty. Ten przepis, jak większość ciastek, najlepiej wychodzi z tłuszczem palmowym w kostce. Jeśli nim nie dysponujesz, możesz użyć zmieszanych po pół masła i czerwonego oleju palmowego. Tajemnicą przyrządzenia dobrych croissantów jest zadbanie o to, żeby tłuszcz był dobrze schłodzony.
Składniki:
- ¾ szklanki mleka podgrzanego prawie do wrzenia
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ¼ szklanki ciepłej wody
- 1 opakowanie rosnących drożdży
- 2¼ – 1½ szklanki przesianej mąki
- ¼ szklanki tłuszczu palmowego w kostce, schłodzonego
- 1 żółtko jajka, roztrzepane z łyżką wody (na glazurę)
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mleko, cukier i sól i odstaw, aż mieszanina będzie letnia. Wlej ciepłą wodę do ciepłej miski do mieszania, rozkrusz drożdże nad nią i mieszaj, aż się rozpuszczą. Dodaj ochłodzony miks mleczny, wmieszaj mąkę, po odrobinie, by uzyskać miękkie ciasto. Ugniataj na lekko omączonej stolnicy, aż będzie elastyczne, około 5 minut. Ukształtuj w kulę, umieść w natłuszczonej misce, obracając tak, aby cała masa pokryła się warstewką tłuszczu.
Nakryj kawałkiem tkaniny i pozwól, żeby rosło w ciepłym, pozbawionym przeciągów miejscu, aż podwoi swoją objętość. Zbij, zawiń w papier woskowy i schładzaj przez 20 minut. W międzyczasie ugniataj olej palmowy w kostce, aż będzie miękki, ale wciąż zimny. Tłuszcz nie powinien być roztopiony. Rozwałkuj ciasto na lekko omączonej stolnicy, aż uformuje prostokąt 30x40cm. Posmaruj tłuszczem ciasta i złóż jak list, zaczynając od nieposmarowanej masy. Uszczypnij wszystkie rogi, żeby zamknąć. Obróć o ¼ i wałkuj szybko krótkimi, równymi ruchami na tej samej co poprzednio wielkości prostokąt. Dodaj pozostały tłuszcz, złóż i rozwałkuj tak jak poprzednio. Złóż i rozwałkuj jeszcze dwa razy, bez dodawania więcej tłuszczu, potem zawiń i schładzaj przez 2-3 godziny lub przez noc.
Jeśli kuchnia jest ciepła, schładzaj ciasto według potrzeby również między wałkowaniami.
Podziel ciasto na pół i trzymaj jedną część w chłodzie, podczas kształtowania drugiej połowy: rozwałkuj na koło o średnicy 40 cm i potnij jak pizzę na 12 lub 16 kawałków. Zaczynając od szerszego kraju, zwiń luźno każdy kawałek. Umieść je 5 cm od siebie na nienatłuszczonym papierze do pieczenia. Nakryj i pozostaw, aby rosły, aż prawie podwoją swój rozmiar, około 1 godziny. Pod koniec rośnięcia, podgrzej piekarnik do temperatury 190 °C. Posmaruj rogaliki glazurą i piecz 15-20 minut, aż zbrązowieją.
Zobacz także: Śniadanie w stylu francuskim - na słodko
Muffiny z otrębami
Fot. Fotolia
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
- szklanki miodu
- 1 jajko
- ¼ szklanki otrębów pszennych
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki stołowe stopionego oleju palmowego
- ½ szklanki siekanych orzechów
Sposób przygotowania:
Zmieszaj wodę, wanilię, miód, jajko i otręby w misce i odstaw na 10 minut. Otręby w tym czasie wchłoną część wilgoci, co poprawi teksturę produktu końcowego. W innej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 °C. Dodaj stopiony, ale nie gorący olej palmowy do płynnych składników, dodaj orzechy i zamieszaj. Połącz składniki mokre i suche w jednej misce i mieszaj tylko do czasu, aż będą wilgotne. Nie mieszaj za długo, bo muffiny nie będą dość puszyste. Wylej masę w natłuszczone foremki do muffinów. Piecz przez 15 minut. Wystarcza na 6 ciastek.
Fragment książki Cud oleju palmowego. Wydawnictwo Vital. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.