Serowe krążki - przepis składniki i przygotowanie

Pozycja obowiązkowa obok pączków, faworków i oponek!
Weronika Kwaśniak / 20.01.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Serowe krążki - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder
Przygotowanie:

Zobacz przepis na serowe krążki!

  1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem, a proszek wymieszaj z mąką.
  3. Do ubitej piany, delikatnie mieszając, stopniowo dodawaj kogel-mogel, serki i mąkę.
  4. Gdy ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki.
  5. Uformuj z ciasta wałeczek, podziel go na porcje, zwijaj w krążki.
  6. W rondlu rozgrzej tłuszcz.
  7. Łyżką wkładaj do niego krążki ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
  8. Usmażone krążki wyjmuj łyżką cedzakową na bibułę, osącz z tłuszczu i jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.
  9. Możesz też udekorować cienkimi paskami rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady lub polewy czekoladowej.

Zobacz też inne przepisy na Tłusty Czwartek:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA