Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- 5 jajek
- 1/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder
Przygotowanie:
Zobacz przepis na serowe krążki!
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka utrzyj z cukrem, a proszek wymieszaj z mąką.
- Do ubitej piany, delikatnie mieszając, stopniowo dodawaj kogel-mogel, serki i mąkę.
- Gdy ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki.
- Uformuj z ciasta wałeczek, podziel go na porcje, zwijaj w krążki.
- W rondlu rozgrzej tłuszcz.
- Łyżką wkładaj do niego krążki ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone krążki wyjmuj łyżką cedzakową na bibułę, osącz z tłuszczu i jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.
- Możesz też udekorować cienkimi paskami rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady lub polewy czekoladowej.