Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
- 10 dag rozpuszczonego masła
- 5 dag cukru
- 15 dag twarogu
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 3 jabłka
Na wierzch:
- 15 dag cukru pudru
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Zobacz przepis na serowe bułeczki z jabłkami. Mi kojarzą się one ze smakiem dzieciństwa - zamiast kupować gotowe bułki w piekarni, lepiej przetestować ten pomysł!
- Masło rozpuść w rondelku, dodaj mleko.
- W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
- Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj mikserem.
- Na koniec dodaj twaróg i całość zagnieć.
- Ciasto rozwałkuj i potnij na prostokąty (około 10 na 6 cm).
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki.
- Na brzegu każdego kawałka ciasta połóż 2 ósemki jabłka, przykryj resztą ciasta i lekko dociśnij na bokach.
- Bułeczki ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.
- Piecz około 20 minut.
- Cukier puder utrzyj z odrobiną wody na gęsty, gładki lukier.
- Posmaruj nim upieczone bułeczki i posyp je kandyzowaną skórką pomarańczową.