SERNIK KRÓLEWSKI: sernik królewski na ciemnym cieście

Sernik w ciemną kratkę fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Sernik królewski to tradycyjny wypiek, który najczęściej pojawia się na święta Bożego Narodzenia – wypróbuj nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 20.05.2019 15:41
Sernik w ciemną kratkę fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Sernik królewski przygotowywany na bazie kruchego ciasta z masłem i kakao doskonale komponuje się z serem twarogowym, który najlepiej zmielić trzykrotnie. Ciekawie smakuje ze świeżymi lub z owocami z puszki. Zobacz, która wersja smakuje Ci najlepiej!

Sernik królewski z owocami

Oto składniki na sernik królewski z owocami:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kakao

Masa serowa:

  • kilogram sera twarogowego
  • 100 g masła
  • dowolne owoce z puszki
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka

Jak zrobić sernik królewski z owocami?

Mąkę pszenną przesiewamy dokładnie i dodajemy proszek do pieczenia. Masło kroimy w mniejszą kosteczkę i łączymy z jajkami, solą oraz kakao. Wszystko dokładnie ugniatamy przez około 10 minut i formujemy zwartą kule. Przekładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ucieramy twaróg z masłem i cukrem. Następnie kolejno dodajemy jajka. Mieszamy dokładnie do uzyskania gęstej i puszystej masy. Na koniec łączymy z kawałkami owoców. Spód ciasta ścieramy na tarce i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku nastawionym do 190 stopni Celsjusza na 15 minut.  Następnie dolewamy masę serową i ścieramy kolejną porcję ciasta kakaowego. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem studzimy sernik przynajmniej przez godzinę.

Sernik królewski z bezą

Oto składniki na sernik królewski z bezą:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kakao

Masa serowa:

  • kilogram sera twarogowego
  • 100 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka

Beza:

  • 5 białek
  • pół szklanki cukru pudru

Jak zrobić sernik królewski z bezą?

Mąkę pszenną przesiewamy dokładnie i dodajemy proszek do pieczenia. Masło kroimy w mniejszą kosteczkę i łączymy z jajkami, solą oraz kakao. Wszystko dokładnie ugniatamy przez około 10 minut i formujemy zwartą kule. Przekładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ucieramy twaróg z masłem i cukrem. Następnie kolejno dodajemy jajka. Mieszamy dokładnie do uzyskania gęstej i puszystej masy. Spód ciasta ścieramy na tarce i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku nastawionym do 190 stopni Celsjusza na 15 minut.  Ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie dolewamy masę serową, wlewamy pianę i ścieramy kolejną porcję ciasta kakaowego. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem studzimy sernik przynajmniej przez godzinę.

Sernik królewski na ciemnym cieście

Oto składniki na sernik królewski na ciemnym cieście:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kakao

Masa serowa:

  • kilogram sera twarogowego
  • 100 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • ekstrakt waniliowy

Jak zrobić sernik królewski na ciemnym cieście?

Mąkę pszenną przesiewamy dokładnie i dodajemy proszek do pieczenia. Masło kroimy w mniejszą kosteczkę i łączymy z jajkami, solą oraz kakao. Wszystko dokładnie ugniatamy przez około 10 minut i formujemy zwartą kule. Przekładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ucieramy twaróg z masłem i cukrem. Następnie kolejno dodajemy jajka. Mieszamy dokładnie do uzyskania gęstej i puszystej masy. Spód ciasta ścieramy na tarce i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku nastawionym do 190 stopni Celsjusza na 15 minut.  Ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie dolewamy masę serową, wlewamy pianę i ścieramy kolejną porcję ciasta kakaowego. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem studzimy sernik przynajmniej przez godzinę.

Zobacz inne przepisy na desery

Tagi: sernik

Redakcja poleca

REKLAMA