Sernik królewski przygotowywany na bazie kruchego ciasta z masłem i kakao doskonale komponuje się z serem twarogowym, który najlepiej zmielić trzykrotnie. Ciekawie smakuje ze świeżymi lub z owocami z puszki. Zobacz, która wersja smakuje Ci najlepiej!
Sernik królewski z owocami
Oto składniki na sernik królewski z owocami:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 4 łyżki kakao
Masa serowa:
- kilogram sera twarogowego
- 100 g masła
- dowolne owoce z puszki
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
Jak zrobić sernik królewski z owocami?
Mąkę pszenną przesiewamy dokładnie i dodajemy proszek do pieczenia. Masło kroimy w mniejszą kosteczkę i łączymy z jajkami, solą oraz kakao. Wszystko dokładnie ugniatamy przez około 10 minut i formujemy zwartą kule. Przekładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ucieramy twaróg z masłem i cukrem. Następnie kolejno dodajemy jajka. Mieszamy dokładnie do uzyskania gęstej i puszystej masy. Na koniec łączymy z kawałkami owoców. Spód ciasta ścieramy na tarce i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku nastawionym do 190 stopni Celsjusza na 15 minut. Następnie dolewamy masę serową i ścieramy kolejną porcję ciasta kakaowego. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem studzimy sernik przynajmniej przez godzinę.
Sernik królewski z bezą
Oto składniki na sernik królewski z bezą:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 4 łyżki kakao
Masa serowa:
- kilogram sera twarogowego
- 100 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
Beza:
- 5 białek
- pół szklanki cukru pudru
Jak zrobić sernik królewski z bezą?
Mąkę pszenną przesiewamy dokładnie i dodajemy proszek do pieczenia. Masło kroimy w mniejszą kosteczkę i łączymy z jajkami, solą oraz kakao. Wszystko dokładnie ugniatamy przez około 10 minut i formujemy zwartą kule. Przekładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ucieramy twaróg z masłem i cukrem. Następnie kolejno dodajemy jajka. Mieszamy dokładnie do uzyskania gęstej i puszystej masy. Spód ciasta ścieramy na tarce i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku nastawionym do 190 stopni Celsjusza na 15 minut. Ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie dolewamy masę serową, wlewamy pianę i ścieramy kolejną porcję ciasta kakaowego. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem studzimy sernik przynajmniej przez godzinę.
Sernik królewski na ciemnym cieście
Oto składniki na sernik królewski na ciemnym cieście:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 4 łyżki kakao
Masa serowa:
- kilogram sera twarogowego
- 100 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- ekstrakt waniliowy
Jak zrobić sernik królewski na ciemnym cieście?
Mąkę pszenną przesiewamy dokładnie i dodajemy proszek do pieczenia. Masło kroimy w mniejszą kosteczkę i łączymy z jajkami, solą oraz kakao. Wszystko dokładnie ugniatamy przez około 10 minut i formujemy zwartą kule. Przekładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ucieramy twaróg z masłem i cukrem. Następnie kolejno dodajemy jajka. Mieszamy dokładnie do uzyskania gęstej i puszystej masy. Spód ciasta ścieramy na tarce i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku nastawionym do 190 stopni Celsjusza na 15 minut. Ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie dolewamy masę serową, wlewamy pianę i ścieramy kolejną porcję ciasta kakaowego. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem studzimy sernik przynajmniej przez godzinę.
Zobacz inne przepisy na desery