Sernik „śmigiem, migiem”

Na czystej formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem (format prostokąta o wymiarach ok. 30x40) układamy na dnie i po bokach herbatniki.
/ 23.10.2018 13:52

Składniki

  • 1½ szklanki cukru kryształu,
  • 2 cukry waniliowe,

  • 2 budynie śmietankowe,
  • 500 ml śmietany 30%,
  • 10 jaj,
  • 1 kg twarogu serowego na sernik (z wiaderka),
  • 20 dag rodzynek, starta skórka pomarańczy,
  • kilka opakowań herbatników,
  • odrobina tłuszczu do wysmarowania brytfanny

Sposób przygotowania

Na czystej formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem (format prostokąta o wymiarach ok. 30x40) układamy na dnie i po bokach herbatniki. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Masę twarogową przekładamy do dużego, szerokiego naczynia. Dodajemy do niej kolejno: cukier kryształ, 2 budynie, 2 cukry waniliowe.

Wszystkie składniki dobrze ubijamy mikserem dodając w czasie miksowania po jednym jaju. Potem dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy ją z masą serową. Dodajemy na koniec odcedzone z wody rodzynki i startą skórkę pomarańczową. Mieszamy delikatnie. Masę przekładamy na brytfannę wyłożoną herbatnikami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C przez maks. 60 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.