Składniki
- 1½ szklanki cukru kryształu,
-
2 cukry waniliowe,
- 2 budynie śmietankowe,
- 500 ml śmietany 30%,
- 10 jaj,
- 1 kg twarogu serowego na sernik (z wiaderka),
- 20 dag rodzynek, starta skórka pomarańczy,
- kilka opakowań herbatników,
- odrobina tłuszczu do wysmarowania brytfanny
Sposób przygotowania
Na czystej formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem (format prostokąta o wymiarach ok. 30x40) układamy na dnie i po bokach herbatniki. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Masę twarogową przekładamy do dużego, szerokiego naczynia. Dodajemy do niej kolejno: cukier kryształ, 2 budynie, 2 cukry waniliowe.
Wszystkie składniki dobrze ubijamy mikserem dodając w czasie miksowania po jednym jaju. Potem dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy ją z masą serową. Dodajemy na koniec odcedzone z wody rodzynki i startą skórkę pomarańczową. Mieszamy delikatnie. Masę przekładamy na brytfannę wyłożoną herbatnikami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C przez maks. 60 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.