Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego (10 na 20 cm)
- jajko
- 3 łyżeczki cukru brązowego
- szklanka kremówki 36%
- łyżka cukru pudru
- 3/4 szklanki malin
- 2 łyżki nalewki malinowej
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na rurki francuskie z kremem!
- Każdy płat ciasta pokrój na 5 wąskich pasków.
- Paski rozwałkuj, aby otrzymać cienkie długie kawałki ciasta.
- Na metalowe foremki - tulejki nawijaj paski, tak aby kolejne warstwy ciasta lekko na siebie nachodziły.
- Z obydwu stron pozostaw wolne kawałki tulejki.
- Foremki z ciastem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody, posyp cukrem.
- Piecz 20 min w temp. 220 st. C, wystudź.
- Delikatnie naciskając szerszą część tulejki, zdejmij z nich rurki.
- Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Maliny rozgnieć z nalewką, połącz ze śmietaną.
- Krem przełóż do szprycki i napełnij nim rurki.
- Od razu podawaj.