Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Masa:
- 1 kg jabłek
- 10 dag cukru
- szczypta goździków
Ciasto:
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki maku
- cynamon
Przygotowanie:
Zobacz przepis na roladę biszkoptową z jabłkami!
- Oczyszczone i pokrojone jabłka podduś z cukrem i odrobiną wody, aż się rozgotują (masa powinna zgęstnieć).
- Dodaj szczyptę mielonych goździków.
- Żółtka utrzyj z cukrem.
- Dodaj ubitą pianę z białek, mąkę przesianą z proszkiem i mak.
- Delikatnie wymieszaj.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż na nią ciasto, pozostawiając wokół 2 cm przestrzeni.
- Wyrównaj powierzchnię.
- Piecz 10-12 min w 180°C.
- Wyjmij na ściereczkę wysypaną miałkim cukrem, zwiń w roladę, odstaw.
- Wystudzone ciasto odwiń, posmaruj musem, posyp cynamonem, zwiń.
- Odstaw do lodówki na 30 minut.