Czekoladowiec z orzechami - przepis składniki i przygotowanie

Zajadaliśmy się nim jeszcze wcześniej, niż kultowym brownie. Ciężki, aksamitny czekoladowiec z orzechami: pyszności!
Weronika Kwaśniak / 21.11.2016 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Czekoladowiec z orzechami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 6 jajek
  • 200 g gorzkiej czekolady (ewentualnie mogłaby być mleczna)
  • 12 dag cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki rozpuszczalnej kawy
  • 25 dag dowolnych bakalii (rodzynki, żurawina, daktyle, morele)
  • masło i bułka tarta do formy

Polewa:

  • 6 dag czekolady
  • 3 łyżki masła
Przygotowanie:

Zobacz przepis na czekoladowca z orzechami! Ciasto konsystencją odrobinę przypomina brownie, a kształtem blok czekoladowy. Musisz je wypróbować!

  1. Orzechy drobno posiekaj. Bakalie pokrój.
  2. Żółtka oddziel od białek.
  3. Żółtka utrzyj na puch z cukrem i cukrem wanilinowym.

Stefanka z herbatników - przepis

  1. Czekoladę roztop na parze, trochę przestudź i dodaj do masy żółtkowej razem z kawą.
  2. Dodaj orzechy i drobno pokrojone bakalie.
  3. W innym naczyniu białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z czekoladową masą.

Muffiny świąteczne - przepis

  1. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  2. Napełnij ją ciastem.
  3. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C i piecz czekoladowca przez około 50 minut.

Ciasto z herbatników bez pieczenia

  1. Wyjmij, ostudź.
  2. Przygotuj polewę. Czekoladę roztop na parze, dodaj masło.
  3. Lekko przestudź polewę, aby nie była gorąca. Polej czekoladowca, odstaw do zastygnięcia.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA