Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 3 jajka
- 15 dag cukru
- 10 dag mąki
- saszetka kawy cappuccino
Na krem:
- 30 dag śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Zobacz przepis na roladę kawową!
- Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z cappuccino w proszku.
- Masę wylej na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz 12 minut w temperaturze 170 stopni C.
- Przełóż ciasto na wilgotną ściereczkę, zdejmij papier i zroluj razem ze ściereczką. Odstaw, aby wystygło.
- Żelatynę zalej odrobiną, zimnej przegotowanej wody i odstaw.
- Kawę rozpuść w 50 ml gorącej wody.
- Gdy żelatyna napęcznieje, zalej ją gorącą kawą i mieszaj, aż się rozpuści. Lekko przestudź.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Pod koniec ubijania wlej powoli kawę.
- Ciasto rozwiń, usuń ściereczkę i posmaruj je dokładnie kremem. Ponownie zroluj i odstaw do lodówki, aby rolada stężała.
Zobacz też kilka przepisów bez pieczenia:
Charlotte - deser bez pieczenia
Jak zrobić serową stefankę?
Sernik miętowy - przepis