Rolada kawowa - przepis składniki i przygotowanie

Rolada kawowa to uniwersalny i kuszący deser!
Weronika Kwaśniak / 19.07.2016 07:02
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada kawowa - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • saszetka kawy cappuccino

Na krem:

  • 30 dag śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:

Zobacz przepis na roladę kawową!

  1. Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z cappuccino w proszku.
  2. Masę wylej na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Piecz 12 minut w temperaturze 170 stopni C.
  4. Przełóż ciasto na wilgotną ściereczkę, zdejmij papier i zroluj razem ze ściereczką. Odstaw, aby wystygło.
  5. Żelatynę zalej odrobiną, zimnej przegotowanej wody i odstaw.
  6. Kawę rozpuść w 50 ml gorącej wody.
  7. Gdy żelatyna napęcznieje, zalej ją gorącą kawą i mieszaj, aż się rozpuści. Lekko przestudź.
  8. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  9. Pod koniec ubijania wlej powoli kawę.
  10. Ciasto rozwiń, usuń ściereczkę i posmaruj je dokładnie kremem. Ponownie zroluj i odstaw do lodówki, aby rolada stężała.

Zobacz też kilka przepisów bez pieczenia:

Charlotte - deser bez pieczenia
Jak zrobić serową stefankę?
Sernik miętowy - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA